Zoek

Opnieuw aangeboden: Preekserie 'Verlos ons'

Opnieuw aangeboden: Preekserie 'Verlos ons'

In het coronajaar 2020 heeft Areopagus voor de vier adventszondagen, voor Kerst(nacht) en voor de diensten rond Oud & Nieuw een aantal preekschetsen aangeboden. Omdat er opnieuw vraag is naar deze serie, publiceren we het materiaal hier opnieuw. 

1 december 2022

De thematiek die we centraal stelden is ‘Verlos ons!’ Een hartenkreet. Een theologisch uitdagend thema. Een roep die je ook in staat stelt om tot de kern van het christelijk spreken te komen. In de lezingen vind je in allerlei varianten iets van de spanning terug die eigen is aan Advent en Kerst, de spanning tussen de hooggestemde woorden en de weerbarstige werkelijkheid, tussen het kleine begin en het wereldwijde perspectief. Het heil voltrekt zich in een uithoek, op een dwaze wijze. Het ontgaat de massa, het geschiedt aan een enkeling, wie heeft er oog voor? Het lijkt een voetnoot in de geschiedenis, te nikserig om je er druk over te maken. Gaat dit echt onze wereld veranderen? En tegelijkertijd worden velen door het evangelie van de geboren Verlosser vrolijk en hoopvol.

Die spanning tussen het kleine en het ogenschijnlijk verwaarloosbare van het geburen en anderzijds de grote vreugde en de kosmische betekenis, kunnen we in de preek maar beter niet uit de weg gaan. Ze roept de vraag op waar en hoe de kracht van de verlossing zich manifesteert. Waar maakt de boodschap van Advent en Kerst verschil in onze gemeente, in ons leven, in de wereld van nu?

Interview

Live-stream naar interview met Pieter Versloot en Beatrice de Graaf.

Preekschema

1e Advent

Preekvoorbereiding

Lukas 1:5-25Op beslissende momenten blijkt wie werkelijk verlossend spreekt’

Bijlagen

2e Advent

Preekvoorbereiding

Bijlagen

3e Advent

Preekvoorbereiding

Bijlage

  • Geluidsopname preek van Bart Gijsbertsen. Luister in het bijzonder ook de tekst over vijanden.

4e Advent

Preekvoorbereiding

Bijlagen

Kerstnacht en Kerstmorgen

Preekvoorbereiding

Bijlagen

Zondag tussen Kerst en Oud&Nieuw

Preekvoorbereiding

Bijlagen

Oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen

Podcast

Preekvoorbereiding

  • Openbaringen 5 - De tranen, het totalitaire, de troost en het loflied

Bijlagen