Zoek

Martinikerk

Spoor van Licht

Spoor van Licht is een 'sacred space' om jongeren en ouderen, gelovigen en niet-gelovigen, gelegenheid te geven in de fraai verlichte Martinikerk in Groningen iets van God te ervaren, van binnen geraakt te worden, een moment van rust te beleven.

Over Spoor van Licht

Spoor van Licht - Martinikerk GroningenMensen krijgen op de tweede donderdagavond (koopavond) van de maand rondom de Grote Markt in Groningen een kaars aangeboden. Ze worden uitgenodigd die aan te steken in de Martinikerk. Vanaf de ingang van de kerk leidt een spoor van kaarsen mensen naar het hoogkoor waar ze hun kaars kunnen branden. Ze kunnen gaan zitten en luisteren naar rustige livemuziek, een gedachte of gebed schrijven, een Bijbeltekst op een kaartje meenemen, een gesprek hebben met een predikant, een zegen ontvangen of gewoon stil zijn en genieten van de met kaarslicht verlichte Martinikerk. Van 19.15 – 21:30 uur is de kerk open. De avond wordt besloten met een kort avondgebed. Spoor van Licht ontstond in Keulen. Via de Dom in Utrecht kwam het in Groningen terecht. Na twee werkbezoeken aan de Dom mochten we het concept overnemen. De enige voorwaarde was: geef het in Groningen een andere naam. We noemden het Spoor van Licht.

Bezoekers van Spoor van Licht aan het woord.

“Vanavond heb ik voor de eerste keer in mijn leven in een kerk gehuild,” vertelt een gelovige dertiger mij na Spoor van Licht. “Ik heb in mijn leven heel wat kerken van binnen gezien. Ik weet niet wat me overkomt. Ik kon mijn tranen gewoon niet meer tegenhouden.”

“Twee van mijn kinderen zijn vanuit deze kerk begraven,” zegt een zestiger. “Zoiets doet je geloof geen goed”. “Spoor van Licht doet me goed. Ik weet niet waarom. Ik denk omdat er weinig wordt gezegd.”

Een moeder met twee tieners is al een uur binnen. “Ik kom nooit in een kerk. Ik voel me hier zo rustig en veilig,” zegt deze veertiger. Zelfs mijn kinderen willen blijven, terwijl we nog naar de Intertoys moeten ….”

“Kunt u even op onze hond passen?” vraagt een moeder met volwassen dochter. “We willen graag een paar kaarsen branden.” Ik herken de moeder. We hebben dat al vaker voor haar gedaan. Terug uit de kerk, zegt ze: “Ik snap er niks van dat ik dit steeds doe.”

“We komen tegenwoordig elke maand naar Groningen”, vertelt een vriendengroep uit Assen. “We eten met elkaar, shoppen een uurtje en bezoeken Spoor van Licht. Niemand van ons is gelovig. Maar het is gewoon heel cool."

Zelf fiets Pieter liggendMeer informatie

We laten ons inspireren door de visie die de Britse theoloog Rowan Williams heeft op monumentale kerken waarin christelijke gemeenschappen samenkomen. Deze gebouwen ziet hij als ‘sacred space’ waar mensen bij activiteiten als Spoor van Licht in het krachtenveld worden gebracht van de Geest, die een creatieve Verbinder is.

Details

Maak hier een gift over.

100% Doneer
Opgehaald
dit jaar

€ 4.000,-
Streefbedrag
dit jaar

€ 4.000,-

Volgend project

Missie Westerveld

Gemeenschapsvorming | Gemeente Westerveld
Volgend project

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief