In 2017 vond de eerste editie van de Kerkproeverij plaats. Kerkproeverij is een landelijke campagne die kerken de gelegenheid biedt om gasten vrijblijvend uit te nodigen voor een dienst. Kerkproeverij is gebaseerd op het Engelse initiatief “Back to Church Sunday” dat inmiddels wereldwijd succes heeft. Kerkproeverij vormt dé gelegenheid om iemand die je kent persoonlijk uit te nodigen.

In het weekend van 16 september 2018 doen kerken door heel het land mee met de jaarlijkse editie van Kerkproeverij. Uit de groep Focus-gemeenten namen vorig jaar de Ontmoetingskerk en Havenkerk uit Alblasserdam deel. Ze omschrijven hun ervaringen zo: “Het is iets wat heel erg voor de hand ligt en wat we misschien al veel eerder hadden moeten doen. Namelijk, gewoon iemand uitnodigen om mee te gaan naar de kerk. Om het geloof te ‘proeven’. Want waarom zou je datgene wat voor jou waardevol is alleen voor jezelf houden? Maar het hangt van jou af, of jij het durft. Om op je collega, buurman, vriend, of familielid af te stappen en te zeggen: “Hé, ga je met me mee?” Gewoon voor een keertje. Wie weet welke uitwerking het gaat hebben. Het gaat om het uitnodigen, dat we dat weer leren. En inderdaad, misschien zegt diegene: ik kom niet. Maar dan hebben we de uitnodiging wel gedaan. En dat telt.”

Dit jaar doen naast Alblasserdam ook Leiden en Nieuw-Vennep mee.

Elke gemeente geeft op eigen manier invulling aan de Kerkproeverij. In Leiden kregen de gemeenteleden twee weken van tevoren een kaartje mee waarmee ze mensen in hun omgeving persoonlijk kunnen uitnodigen. De dienst zelf zal een ‘gewone’ kerkdienst zijn, waarin wel gelijk ook het eerste gesprek van Blok 6 van Focus centraal zal staan.

In Nieuw-Vennep valt de kerkproeverij samen met de startdienst. Het thema “proeven aan de kerk” wordt daar uitgebreid tot na dienst. Er is dan koffiedrinken en lunch met tussendoor gelegenheid om een kijkje in de keuken te nemen bij verschillende clubs en groepen in de gemeente.

In Alblasserdam is ervoor gekozen om de kerkproeverij juist niet te laten samenvallen met hun startzondag op 16 september. Zij hebben ervoor gekozen om de kerkproeverij te verschuiven naar 30 september. Dat kan dus ook.

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief