Zoek

Over Bijbels, lampen en een regenboog

Over Bijbels, lampen en een regenboog
Column

Buurvrouw Betsie stapte binnen bij ontmoetingscentrum Het Pand in Groningen toen ze daar het licht zag branden. Waar lampen branden, is het immers gezellig. Jan Waanders vertelt in een column over haar en over drie andere bijzondere mensen.

25 april 2024

Wat is het mooi om in Het Pand te mogen werken, met een heel oud verhaal en een heel oud boek. Die beide ook springlevend zijn.

De telefoon piept: er rolt een appje binnen. Marga leest trouw met de oudste Pand-bezoeker in de Bijbel. Zij schrijft: 'Goedemorgen Jan, ligt er in Het Pand per ongeluk nog een Bijbel in gewone taal met harde kaft? Ik ben namelijk al een poosje op zoek naar een Bijbel in grote letter voor Betsie. Zij heeft de Bijbel in gewone taal met slap kaft en die kan ze eigenlijk niet lezen. Dat vindt ze heel vervelend; benoemt ze ook heel vaak, dus toen dacht ik aan Bijbels in grote letter.'

Betsie is royaal in de zeventig en kan de kleine letters niet meer lezen. Prachtig is het om mee te mogen maken dat de buurvrouw van Het Pand in de afgelopen jaren groeit in geloof. Een paar jaar geleden kwam ze af op de verlichting: waar lampen branden is het gezellig. Op donderdag eet ze mee met de eetgroep en op zondag schuift ze aan bij de lunchviering.

Bijbelverhalen

Betsie kan heel goed praten en vertelt honderduit over haar leven. In het begin moest ze misschien wel even wennen aan het bidden voor het eten en het aanhoren van praatjes over Bijbelverhalen. Na een poosje ging ze met ons mee bidden, met de ogen dicht. Weer wat later vertelt ze hoe jammer ze het vond dat ze thuis toch niet met haar dochter durfde te bidden. Hé, dacht ik, ze bidt dus thuis voor zichzelf. Inmiddels is ze iedere zondag ruim van tevoren bij de lunchviering, ze helpt mee met de voorbereiding van de lunch en doet mee aan het gezamenlijke gebed dat we om half twaalf hebben. Om de week duiken we na de viering met een groepje wat dieper in de Bijbel, ook deze Bijbelstudie zal Betsie nooit overslaan. Marga komt trouw iedere keer bij Betsie thuis om de Bijbel weer open te laten gaan, en zodat ze ook persoonlijke aandacht krijgt en mag groeien naar Jezus toe.

Betsie is niet de enige. Een paar weken ervoor vroeg Martine om een Bijbel, want die had ze niet in huis. Een collega van haar had over Het Pand verteld. Ook kwam haar tienerzoon met een groep tieners al heel geregeld naar Het Pand. Martine leest de Bijbel kapot, kijkt naar televisieprogramma’s en soms is er een match: op één dag komen dezelfde Bijbelse onderwerpen tegelijk aan de orde.

Regenboog

Betsie en Martine zijn volwassenen die om een Bijbel vragen. Gelukkig zijn er ook kinderen die om een Bijbel vragen. Istvan van 8 wil heel graag een kinderbijbel. Hij krijgt zo’n mooie kinderbijbel mee met de platen van Kees de Kort. Helaas gaat dat mis, beteuterd komt hij er thuis achter dat de kinderbijbel niet mee is. Gelukkig ligt er nog een laatste kinderbijbel en blij gaat Istvan ermee naar huis.

Weer een paar maanden daarvoor kwam Vince bij ons. Vince blijft na de zomer meedoen met de sportactiviteiten. Door hem sluiten er verschillende klasgenoten aan. Eind september nodigen we Vince en zijn moeder uit voor de lunchviering. Later sturen we nog eens een berichtje over een kledingbeurs die we in Het Pand organiseren. Het past hen op dat moment niet om te komen.

Begin november appen ze dat ze plan zijn naar de lunchviering te komen. Na afloop vertelt moeder dat Vince de dag ervoor de regenboog zag en aan z’n moeder vertelde dat dit een teken is dat God laat zien dat Hij bij je is. Hij had gezocht op internet wat de regenboog inhoudt. Zijn moeder doet daarmee iets prachtigs: ze wil Vince graag steunen in zijn zoektocht naar God, ze merkt dat het voor hem heel persoonlijk is. Vince vindt lezen moeilijk, voor hem geen Bijbel, wel een link naar online Bijbelverhalen.

Het is prachtig om in Het Pand te mogen werken. Voor onszelf is het bemoedigend; je wordt er dankbaar van. God is een persoonlijke God die heel dicht bij de mensen wil komen. Jong en oud worden geraakt door het Evangelie. Wij zijn geliefd in Christus en dat maakt wat los.

Op naar de volgende Bijbelvraag.

Jan Waanders

Jan Waanders is missionair werker bij ontmoetingscentrum Het Pand in Groningen.