Zoek

Uitdagende podcastserie ‘Moderne Profeten’

Uitdagende podcastserie ‘Moderne Profeten’

Schrijfster Dorothy Day, bisschop Desmond Tutu, bondskanselier Angela Merkel, cultuurfilosoof Jacques Ellul en nog zo wat 'Moderne Profeten' komen voorbij in de podcastserie van dr. Kees van Ekris (IZB), bekend van de dagelijkse podcast Eerst Dit. In de nieuwe reeks, verzorgd door de EO, gaat het over acht bekende figuren die verbonden zijn met de christelijke traditie en door hun leven, denken en geloven inspireren.  Maandag 25 oktober staat de eerste aflevering online.

20 oktober 2021

Profeten zijn mensen zoals jij en ik, schrijft Van Ekris in het voorwoord van het boek dat hij bij de serie maakte. ‘Ze hebben hun angsten, hun sores en zwaktes. Maar er is ook iets bijzonders aan hen. Er kwamen momenten in hun leven dat ze beseften dat zij iets moesten zeggen of doen. Eerst vaak in het klein. Maar ze bleven wel trouw aan die keuzes, Daardoor werd hun leven sterker, overtuigder, ruimer, vasthoudender.’

Het project ‘Moderne Profeten’ zet de schijnwerper op deze acht mensen. Via één kenmerkend moment uit hun leven, wordt hun situatie belicht: hun context, hun keuzes en de prijs die ze daarvoor moesten betalen. Daar valt van te leren voor ons leven, vandaag.

Podcast moderne profetenDe 8 afleveringen en 8 profetische woorden gaan achtereenvolgens over
(1) Martin Luther King en durven lijden, (2) Frère Christian en leren liefhebben;  (3) Bisschop Tutu en woorden spreken; (4) Dorothy Day en radicaal durven zijn; (5) Dietrich Bonhoeffer en de kracht van roeping; (6) Bisschop Muskens en het lef om te provoceren; (7) Jacques Ellul en het belang van de waarschuwing; (8) Angela Merkel en de vrijheid als Godsgeschenk.

Elk van de bijdragen doet een appèl op de luisteraar. Van Ekris: ‘Als je een mens van actie bent, luister dan eens naar een bijdrage over de kracht van het gebed. Als je vooral iemand van de verbinding bent, hoor eens over de kracht van de waarschuwing en van de provocatie. Of over roeping en radicaliteit; wat is de magnetische kracht ervan?

Het boek ‘Moderne Profeten’, met allerlei achtergrondinfo, is goed geschikt voor gesprekskringen en catechisatie. Het verschijnt later bij uitgeverij De Vuurbaak. Zie ook: moderneprofeten.nl.