Zoek

‘Hier voelen we ons voor het eerst thuis’

‘Hier voelen we ons voor het eerst thuis’

Een gezinnetje uit de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid. Vader Nederlands en protestants, moeder Roemeens en oosters-orthodox. Ze hebben een zoontje. En vertellen dat dit de eerste gemeente is waar ze zich sámen thuis voelen. De preek – in hedendaags Nederlands – is te volgen, de liturgie is herkenbaar en voor de jongen is er een plekje aan de speciale kindertafel, achterin.

25 januari 2021

Charlois kennismakingsbijeenkomst.pngDe pioniersgemeente in de Oude Kerk van Rotterdam Charlois is een van de drie vestigingen van Noorderlicht. Sinds eind 2019 is Nathan Noorland in deeltijd als voorganger bij dit IZB-project betrokken. Net als in de andere twee locaties (de Prinsekerk en de Oranjekerk) is het idee dat lege kerken worden gevuld met nieuwe gemeenten. Vandaar de naam van het project: Lege kruiken. Bijbelgetrouw, in de traditie van de kerk der eeuwen. Met eigentijdse vormen, waarbij iedereen zich welkom weet. Liefst met de geur van koffie bij binnenkomst, en soep na afloop van dienst.

Uitdagend

Die laatste onderdelen kwamen sinds maart nogal onder druk te staan. Voor een project in de startfase mag je 2020 gerust een uitdagend jaar noemen. Maar dat Gods Geest zich ook in Charlois niet laat tegenhouden, is wel gebleken. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen wisten nieuwe mensen de kerk te vinden! Nathan was in een vroeg stadium gestart met het monteren van online diensten. Ook was er in de weken daarvoor een mailinglijst gemaakt van ongeveer 70 namen. Zij kregen wekelijks een update, gebedspunten en de link van de (YouTube-)dienst.

Twintigers en dertigers

De voorbereidingsgroep wil werken aan ‘een actieve, levendige geloofsgemeenschap’ en richt zich daarbij vooral op twintigers en dertigers in Charlois en aanpalende wijken, maar ook op de diversiteit aan mensen. De eredienst staat centraal in deze pioniersgemeente. De bedoeling is dat er vanuit de diensten een geloofsgemeenschap ontstaat die ook (diaconale) activiteiten ontplooit gericht op de buurt en kwetsbare wijkbewoners. Daarbij wordt ook samenwerking gezocht met de Protestantse wijkgemeente Charlois en andere (christelijke) partijen in de wijk.

Dopen en trouwen

foto charlois doop.pngEr zijn intussen al heel wat wapenfeiten te noemen. De eerste doopplechtigheid. Het eerste stel dat namens deze pioniersgemeente is getrouwd: Stefan en Yasmin, beiden lid van het voorbereidingsteam. Bijzonder was ook de trouwdienst van Martin, de vaste gitarist, en Marina, die Egyptische roots heeft. Plaats van handeling was de koptisch-orthodoxe kathedraal in Amsterdam. Het werd een bijzondere oecumenische viering waarin de koptisch-orthodoxe bisschop voorging en Nathan Noorland de preek en een aantal lezingen uit de Bijbel verzorgde. Dankzij het feit dat Nathan is afgestudeerd op de oosters-orthodoxe kerk, liepen de contacten erg soepel. Een bewijs van hoe creatief en verrassend de Geest werkt!

Koffie-to-go

Toen in september 2020 de maatregelen opnieuw werden aangescherpt, was dat slikken. ‘Een domper, omdat we net in de opbouw-flow zaten.’ Gelukkig kon de Burendag doorgaan, die was georganiseerd samen met het platform ‘Kerk in de Buurt’. Verschillende vrijwilligers uit de gemeente deden eraan mee. De kinderen uit de buurt konden zich vermaken op het springkussen dat in de kerktuin was neergezet. En voor de volwassenen was er koffie-to-go, de inmiddels ingeburgerde variant van het bakkie pleur. Een van de laatste activiteiten van het jaar was de huis-aan-huis-verspreiding van een adventskalender met voor elke dag een mooie boodschap. Laagdrempelige acties met een breed bereik, die hopelijk bijdragen aan de bouw van een stabiele gemeente, van en voor de wijk Charlois.