Zoek

Locked-down, en toch verbonden

Locked-down, en toch verbonden

Iedere gemeente staat in deze corona-tijd voor de uitdaging: hoe blijven we als gemeente verbonden met God en met elkaar? Gemeenteleden verzuchten dat het moeilijk is om je geloof levend te houden, zonder de wekelijkse samenkomst in de kerk of de Bijbelkring. En dat is voor gemeenten die het Focus-traject volgen niet anders. Verbinding vraagt in deze tijd creativiteit, en die is ook wel eens op. Toch worden her en der mogelijkheden gevonden.

21 januari 2021

In twee van de Focus-gemeenten in het noorden (Nieuwe Pekela in Oost-Groningen en Nieuweroord-Noordscheschut in Zuid Drenthe) is er tijdens de Adventsperiode een Op-Weg-Naar-Kerst app gelanceerd. Er werd een nieuwe WhatsApp groep aangemaakt waarvoor gemeenteleden zich konden opgeven. Volgens een rooster kreeg ieder die dat wilde ten minste eenmaal een keer de gelegenheid om iets te delen in deze groeps-app. Zeker nadat een aantal gemeenteleden persoonlijk was benaderd, kwam de deelname mooi op gang. Elke dag was er één bericht in de whats-app-groep, en die kwam steeds van iemand anders. Gemeenteleden werden verzocht niet in deze groepsapp te reageren op elkaar. Als men dat wilde, dan één op één via eigen persoonlijke contacten. En dat liep heel goed. 

Wat werd er gedeeld? Liederen, variërend van nummers van Sela, uit het liedboek, cantates van Bach en liedjes van Stef Bos. Heel makkelijk om dat te delen via een YouTube-linkje! Verder deelden mensen persoonlijke gebeden en voorbeden. Soms kwam er een spraakberichtje. Mooie kerstgroeten en –kaarten, soms zelfgemaakt, kwamen in beeld. Er werd een kerstverhaal vanuit de zendingsorganisatie MAF gedeeld, foto’s, Bijbelgedeelten, persoonlijke bemoedigingen en zelfs videootjes waarin gezinnen met kleine kinderen uit de gemeente kerstliedjes zingen. Deze groepsapp bleek echt prachtig om elkaar als gemeenteleden in het hart te kijken. Lees even mee:

‘...dit lied trof mij enorm vorig jaar…’

‘…met dit vers werd ik vanmorgen wakker…’

‘…met het doorgeven van dit Bijbelgedeelte wordt ook voorbede gevraagd voor…’

‘…het lied heb ik gehoord tijdens mijn opleiding en heeft toen veel indruk op mij gemaakt. Ik wil het dan ook graag met jullie delen…’

Deze opzet werkte goed in aanloop naar kerst, maar kan eenvoudig blijvend gebruikt worden, bijvoorbeeld in voorbereiding op Pasen, of in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren. Van harte aanbevolen!

Jaap van den Born, IZB-Focus medewerker Noord-Nederland