Zoek

Lichtbrengers in een kale tijd

Lichtbrengers in een kale tijd

‘Het leven is zo sober op dit moment... Het wordt tijd voor een klein feestje’ dachten twee jonge dames in Almkerk. En zo gedacht, zo gedaan: Marloes en Tineke hebben een lichtbrengers-actie op touw gezet, om elkaar als gemeenteleden te verrassen tijdens advent.

24 november 2020

Het idee kwam van instagram, waar Marloes wel eens had meegedaan aan ‘insta-swap’. ‘Het idee is dat je dan iemands instagram-account bekijkt, en op basis van wat je daar ziet een klein verrassingspakketje opstuurt via de post. Je krijgt dan zelf van iemand anders ook zo’n pakketje. Dat was heel leuk om te doen! Toen dachten we: ‘kunnen we dit niet ook in de kerk doen?’

En zo zetten Tineke en Marloes samen een verrassingsactie op poten, om elkaar in de gemeente licht te brengen. Mensen kunnen zich opgeven, en ook een klein verhaaltje over zichzelf achterlaten bij aanmelding. Vervolgens koppelen we de mensen aan elkaar, en dan kunnen ze iets leuks voor die persoon samenstellen. Op de zaterdag voor kerst kunnen mensen dat dan bij elkaar langsbrengen. ‘Zo spreek je elkaar toch even, al is het alleen maar bij de deur.’ De actie is niet op één doelgroep gericht, maar iedereen kan meedoen. Niet alleen ouderen of eenzamen krijgen een verrassing, maar ook andere gemeenteleden. ‘Iedereen kan immers wel wat licht gebruiken in deze tijd!’ Er wordt positief gereageerd op de actie. ‘Mensen vinden het heel leuk, vooral mensen die graag creatief zijn. Je ziet dat het vooral vrouwen zijn die zich aanmelden, maar af en toe ook wel een man. Mensen vinden het leuk om te doen wat ze altijd al doen, iets fröbelen of haken, maar dan een keer voor iemand anders!’ 

De dames hebben bewust gekozen voor de feestdagen. ‘Er is niet zoveel mogelijk in deze tijd, alles is zo sober. Je spreekt weinig mensen, ook niet in de kerk. Het is gewoon een beetje een kale tijd, en op deze manier kan je toch nog wat sfeer beleven. Beide hebben we een creatieve baan en we vinden het mooi om dat ook in de kerk op een leuke manier in te zetten. Het is bijzonder dat we al zoveel mooie reacties hebben gehad. We zijn heel benieuwd naar de ervaringen van deelnemers, en hopen daar ook iets van te delen in de gemeente. 

Inmiddels doen ook andere gemeenten mee. Toen de Focusgemeenten in Genderen, Eethen en Drongelen hoorden van deze actie, haakten zij ook aan. Daar wordt nu gezocht naar ‘engeltjes’, gemeenteleden die in de komende tijd licht willen bieden aan mensen die door een moeilijke tijd gaan. Er wordt daarbij ook gedacht aan mensen búiten de gemeente. Misschien ook een idee voor jou en/of je kerk. Voor wie kun jij een lichtje zijn?