Zoek

Focusdag 2022

Programma van Focusdag 2022

Op zaterdag 8 oktober:
9:30 - 14:00 Programma Focus Inspiratiedag
 1. Van 9:30 tot 14:00

  Programma Focus Inspiratiedag

  Globale opzet van de dag

  09:30 Inloop 
  10:00 Woord van welkom  
  10:15 Bijbelstudie  
  10:45 Verhalen delen 
  11:10 Workshopronde 1  
  12:00 Lunch en ontmoeting 
  12:45 Workshopronde 2 
  13:30 Afsluiting 

  Het workshopprogramma kent (onder voorbehoud) het volgende aanbod:

  Samen Jong: Missionair kerk zijn voor alle generaties – Leantine Dekker (HGJB) 
  Naar aanleiding van het boek 'Samen Jong', initiatief van Missie Nederland, gaat Leantine Dekker in op lessen en kernwaardes voor een inclusieve kerk voor alle generaties. Is dat per definitie ook een missionaire kerk? En bestaat er überhaupt zoiets als missionair jongerenwerk, of is de vraag naar missionair leven pas relevant als je belijdenis hebt gedaan?   

  De missionaire preek – Hanneke Ouwerkerk (Visiegroep IZB Areopagus)
  Naar aanleiding van het boek 'Dialoog, dans en duel: preken voor tijdgenoten' van Kees van Ekris, gaat Hanneke Ouwerkerk in gesprek over missionaire prediking. Wat zijn kernwaarden voor een preek die aansluit en reageert op de tijd waarin we leven? En hoe voer je in de kerk een goed gesprek over de preek? Deze workshop is niet alleen bedoeld voor predikanten, maar voor iedereen die zoekt naar de rol van de verkondiging in een missionaire kerk én in hun eigen leven.  

  Thy Kingdom Come: Tien dagen bidden met de hele gemeente – Jan van Luik (IZB Focus) 
  De tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren brachten de discipelen biddend door. Om die reden gaan jaarlijks in diezelfde periode wereldwijd kerken in gebed onder de noemer 'Thy Kingdom Come'. Met materiaal, gebedspunten en Bijbelstudies wordt er aandacht gevraagd voor gebed en gebeden om de komst van Gods Koninkrijk. Dat materiaal is door de IZB vertaald en voor de Nederlandse kerk beschikbaar gemaakt. In deze workshop leer je de ins en outs en krijg je praktische tips voor de introductie van Thy Kingdom Come in jouw gemeente. 

  Aan de slag met de zeven werken der barmhartigheid – Peter Liebeton (Nieuwe Kerk Amersfoort) 
  Diaconie, is dat iets van de kerkenraad of leeft het breed in de gemeente? En wat kun je concreet doen, om het diaconaal bewustzijn in de kerk te vergroten? Verschillende kerken gingen aan de slag met 'De zeven werken der barmhartigheid', als een concrete manier om gemeentebreed vorm te geven aan diaconaat. Zo ook de Nieuwe Kerk in Amersfoort. Peter Liebeton, diaken in deze gemeente, vertelt over de manier waarop ze dat hebben aangepakt en wat ze van deze vorm geleerd hebben.  

  Wat de traditionele kerk kan leren van de pioniersbeweging – IZB Impact 
  Het lijken twee losse bewegingen in de kerk: pioniers die ergens opnieuw beginnen, of traditionele kerken die missionair proberen te zijn. Is het inderdaad het een of het ander? Of bestaat er ook een mengvorm? En: wat zijn ervaringen uit de pioniersbeweging waar de traditionele kerk haar lessen uit kan trekken? In deze workshop deelt IZB-impact wat de pioniersplekken die zij begeleiden ons leren. 

  Geestelijk leidinggeven in een missionaire gemeente – Dick Wolters (IZB Focus) 
  Bij een proces van missionaire gemeenteopbouw is de kerkenraad de belangrijkste gesprekspartner voor de IZB. De kerkenraad draagt immers verantwoordelijkheid voor vorming, toerusting en beleid. Tegelijk is dit een geestelijk proces van zoeken, bidden en proberen. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je als kerkenraad je gemeente ook geestelijk voor in missionair gemeentezijn? Dick Wolters deelt zijn ervaringen als predikant en Focustrajectbegeleider. 

  Kennismaken met Focus – Wout Koelewijn (IZB Focus) 
  Wat heeft de IZB eigenlijk te bieden aan een gemeente die iets wil met missionair kerkzijn? Hoe gaat het in zijn werk, waar moeten we rekening mee houden en wat is er nodig? Wat hoopt en gelooft IZB-Focus eigenlijk, als het gaat om missionaire gemeenteopbouw? Als je interesse hebt en antwoorden wil op dit soort vragen en meer, dan ben je bij deze workshop aan het goede adres. 

  Hoe verder na Focus – Klaas van Meijeren (IZB Focus) 
  Je hebt een aantal jaar opgetrokken met de IZB, jullie gemeente heeft een Focustraject achter de rug of dat nadert zijn einde. Hoe straks verder? Wat ga je eigenlijk doen met het Focusteam? Wat is er nodig om de lijn die Focus heeft ingezet voort te zetten? En wat vraagt dat, aan acties, beleid en ontwikkeling? Het is goed om op tijd over deze vragen na te denken. Klaas van Meijeren helpt je hier zicht op te krijgen, en deelt wat de IZB ook in een natraject kan betekenen.  

  Denk mee met de IZB - André Walhout (IZB Focus) 
  Je weet niet of Focus nou echt bij jullie past, maar je bent wel beneiuwd naar wat de IZB nog meer te bieden heeft. Je hebt brandende vragen, of wil feedback delen over je ervaringen met Focus. Of je hebt gedachten over de verdere ontwikkeling van IZB-focus. Tijdens deze workshop kun je hierover in gesprek met André Walhout, hoofd van IZB-Focus. Denk aan een soort spreekuur waarin je ook zelf advies en input kan geven. We zijn benieuwd! 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.