Bijdrage van Eline de Boo (IZB-Focus) aan het radioprogramma EO Live, zaterdagavond 7 juli. Ze schreef een column bij het nieuws van die week, naar aanleiding van de bijbeltekst: ‘De ​Mensenzoon​ is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’ (Lukas 19:10)

Vandaag zitten de Thaise kinderen precies twee weken vast in de grotten. Je hoeft geen vader of moeder te zijn om hierdoor geraakt te worden. Een grot is een spannende plek, dat vonden het Thaise voetbalteam en hun coach ook toen ze daar na de training naartoe gingen. Mensen van alle tijden hebben in grotten een schuilplaats of hun graf gevonden. Het is er donker, vochtig, onherbergzaam en niemand zal je er zoeken. Tenzij je kwijt bent, zoals deze jonge tieners. Toen ze vermist werden,was het hier nog nauwelijks nieuws. Maar het wonder dat ze na tien dagen levend gevonden werden, greep ons allemaal aan. We zagen de moeders bij de ingang van de grot huilen van dankbaarheid en pinkten een traantje met hen weg. Door natuurgeweld in Azië ben ik zelf twee zonen kwijt geweest, de opluchting en intense dankbaarheid die ik voelde toen ik ze na 24 uur weer in mijn armen kon sluiten, is onbeschrijfelijk.

Maar zover is het voor deze moeders nog niet. Ze zijn voor de redding van hun kinderen afhankelijk van een ander. Van mensen die hun leven voor de jongens willen riskeren. Die hen opzoeken en de diepte in gaan met het doel om hen nieuw leven te geven. Doet dat je ergens aan denken? Dat deed Jezus namelijk ook. Hij zei zelf in Lukas 19:10: ‘De ​Mensenzoon​ is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was.’ Hij kwam naar ons toe om mensen te zoeken die zelf de weg naar God niet kunnen vinden. Daarvoor ging Hij ver en diep. Net als de duikers die hun leven riskeren bij de reddingsoperatie in deThaise grotten. Eén heeft het zijn leven al gekost. Dat deed het Jezus ook. Voor Hem geen begrafenis met militaire eer, maar zijn graf was een donkere grot. Maar Hij kwam er wel levend uit, met degenen die Hij redt in zijn armen. Dat geeft moed. Ook voor vaders en moeders die nog op de redding van hun kinderen wachten. Hier net zo goed als in Thailand.

Dat mag je natuurlijk heel geestelijk zien en vertalen naar hun redding voor de eeuwigheid. En ook dat heeft hier en nu grote waarde, maar denk ook eens aan alle mensen die het heel praktisch niet redden. Nu in onze samenleving zelfredzaamheid het hoogste doel is, vallen er steeds meer buiten de boot. Denk aan ouderen die zich helemaal alleen voelen in de grotten van de eenzaamheid. Mensen die weinig te besteden hebben, ze verdwalen steeds verder in de schuldengrotten. Deze week schrokken we op van de verdubbelde cijfers van tieners die zelf een einde aan hun leven maken, omdat ze de uitgang van de grotten van pesterij of depressie niet kunnen vinden. Of kinderen met zo’n zware rugzak dat ze op geen enkele school meer welkom zijn en thuis zitten. En wat te denken van het bericht dat de vakantie die eraan komt voor slachtoffers van kindermishandeling geen feest maar een hel is omdat niemand meer ziet wat er gebeurt. Zo kunnen we de lijst met mensen die het niet redden nog veel langer maken, maar je begrijpt mijn punt. We leven intens mee met de Thaise kinderen nu ze gevonden zijn en redding nabij is. Maar laten we ook dichterbij huis zoeken in de grotten.

Ik houd goede moed voor die Thaise voetballertjes. Als zij binnenkort of over langere tijd aan hun nieuwe leven mogen beginnen, laten we dan niet vergeten dat duizenden andere Thaise kinderen vast zitten in grotten van armoede en mensenhandel. En dat zoveel mensen om ons heen hier in Nederland het ook zelf niet redden. Redding moeten we over laten aan de experts, maar we kunnen hen wel opzoeken, voor hen bidden, een helpende hand naar hen uitstrekken en op Jezus’ belofte vertrouwen dat Hij redt wat verloren is.

Eline de Boo, IZB-Focus

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief