Het voorjaar lonkt, de racefiets kan uit het vet worden gehaald. Kees de Jong uit Boven-Hardinxveld, heeft al weer aardig wat kilometers in de benen. Deze zomer doet hij weer mee aan de Toer voor het Goede Doel, een sponsortocht voor het werk van de IZB. Zaterdag 15 juni voert de route langs drie plaatsen waar missionaire werkers tekst en uitleg geven over hun project. ‘Dat geeft echt meerwaarde aan zo’n fietstocht’, zegt Kees, die dit jaar voor de derde keer op rij meedoet.

Aanvankelijk was het idee van de organisatoren: zoveel mogelijk kilometers maken, voor het goede doel. Twee jaar geleden rees het plan om de fietsers te informeren over de actualiteit van het missionaire werk. En dan kun je de projecten het beste meteen als pleisterplaatsen inplannen.

De eerste keer voerde de route van Zoetermeer naar Rotterdam (Spangen) en Den Haag (Laakkwartier). Vorig jaar startten de renners in Amersfoort (Vathorst) en passeerden Amsterdam (Noorderkerk) en Utrecht (Kanaleneiland). Dit jaar hebben de organisatoren een tocht uitgestippeld van Nieuwegein (Cross Culture) naar Capelle-Schollevaar en Zwijndrecht. ‘Meteen na de winter is 150 km op een dag wel een dingetje’, zegt Kees, ‘maar over een paar maanden moet dat geen probleem zijn.’ Hij fietst vaker voor goede doelen, in juni zelfs drie keer. Voor de IZB, voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (‘Maak kanker kansloos’) en Cycle for Hope’, van verslavingskliniek ‘De Hoop’ in Dordrecht.

Kees is lid van ‘De Meesterknecht’, een wielervereniging met een christelijke identiteit. ‘Je treft er mensen uit allerlei kerkelijke richtingen. En onderweg is er altijd wel tijd voor gesprekken. Oók trouwens met mensen die ons aanschieten, want die term roept natuurlijk reactie op: ‘De Meesterknecht’. Op de kraag van ons tenue staat: ‘Renners die durven dienen’. Als je dan vraagt: ‘Ken je Dé Meesterknecht?’ dan zijn er altijd mensen die geen interesse hebben, zodra ze merken dat het een link heeft met het geloof. Maar met geïnteresseerden heb je zomaar een gesprek over het evangelie.’

Kees werkte jarenlang bij de douane, als lid van de zogeheten ‘zwarte bende’,  belast met de controle en opsporing in de Rotterdamse haven.  ‘Daardoor ben ik altijd geïnteresseerd in de mens achter de verhalen. Toen de Toer voor het Goede Doel Spangen aandeed, genoot ik van de verhalen van buurtbewoners. Als je hoort wat voor leven sommigen achter de rug hebben… Met tranen in de ogen bedankte iemand ons voor de inzet. Ik vond dat zo puur, zo recht uit het hart. Bij het Laakkwartier in Den Haag, had ik ook meteen een klik. Als je grenzen overgaat, mensen uit heel andere leefwerelden ontmoet, is dat verrijkend. Ik vind het mooi om van hen te leren en om ze – bijvoorbeeld met zo’n toer – een hart onder de riem te steken.’

Zelf meerijden dit jaar? Deelnemers sponsoren? Kijk op: toervoorhetgoededoel.nl

 

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief