‘Toen ze mij vroegen om lid te worden van de commissie fondswerving voor het missionair diaconaal centrum ‘Het Pand’ in Groningen, hadden ze er geen weet van dat ik commerciële economie heb gestudeerd, met fondswerving als bijvak. Ze kenden me als student aan het conservatorium.’

Mijn roots liggen in het dorp Wapenveld. Mijn ouders stimuleerden me na de middelbare school te kiezen voor een commerciële opleiding, terwijl ik ook wel de muziek in had gewild. Na die economie-studie werkte ik een tijdje als hypotheekadviseur, maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kon: ik ging alsnog naar het conservatorium. Zo’n tweede HBO-studie is onbetaalbaar, tenzij je kiest voor de studierichting onderwijs of gezondheidszorg. Daarom studeer ik nu voor ‘docent muziek’, maar mijn hart ligt eigenlijk bij de orgelstudie. Gelukkig is er veel vrijheid, dus ik ben veel bezig met improvisatie, harmonisatie, kerkmuziek, etc. Mijn droom is om ooit ergens als kerkmusicus aan de slag te gaan, al lijkt dat een lot uit de loterij. Organisten die helemaal van de muziek kunnen leven – die kun je op een paar handen tellen.

Johan Smit

Het wonen in de stad bevalt me uitstekend. Ruim een jaar geleden heb ik belijdenis gedaan in de Martinikerk. De diversiteit en de diepgang van de voorbereidingstijd heb ik erg gewaardeerd.

Jezelf inzetten voor de kerk heb ik van huis uit meegekregen. Zo’n fondswervingscommissie past bij me. Vorige zomer nodigde Jan Waanders, missionair werker van ‘Het Pand’ me uit om mee te doen met sportactiviteiten in de wijk. Ik ben er naar toegegaan, maar had al gauw in de gaten dat dat niets voor me was. De meeste mensen hebben moeite met ‘nee’ zeggen, ik ook. Maar ik ben er achter dat je beter kunt kiezen voor de dingen waar je unieke talenten liggen.

In het afgelopen jaar ben ik betrokken geweest bij een paar fondswervingsaanvragen die boven verwachting werden gehonoreerd. We ontvangen forse bedragen, duizenden euro’s. Dat ervaren we als een zegen. Bij het opstellen van de aanvragen is een punt van overweging of we vooral het diaconale aspect van ‘Het Pand’ belichten, of dat we ook voluit moeten benoemen dat het ons gaat om missionair-diaconaal werk, geënt op het evangelie. We kiezen bewust voor het laatste. We lopen niet weg voor onze identiteit.

‘Op God gericht zijn’ vind ik een belangrijk ijkpunt in het leven. Het helpt om dingen in het juiste perspectief te gaan zien. Het is ook de rode draad in de verhalen die ik hoor van ‘Het Pand’. Er gebeuren wonderlijke dingen, niet doordat ze zo’n spectaculaire aanpak hebben, maar door het werk steeds weer uit handen te geven, toe te vertrouwen aan God. In de gemeenten waar ik in het weekend kerkdiensten begeleid, gaat het geregeld over de vraag ‘hoe houden we jongeren bij de kerk?’ Voor je het weet gaat het dan om krachtig de eigen ‘oplossingen’ invoeren. Ik ontdek en leer hoe verrijkend en ontspannend het is om in alles op God gericht te leven. Dan komen er verrassingen op je pad.’

Johan Smit (26)
Lid commissie fondswerving ‘Het Pand’

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief