“Hoe ging dat, 25 jaar geleden? Mijn vrouw Linda was actief in de kerk, ik in mijn bedrijf. Rond de doop van onze kinderen is het geloof veel meer voor me gaan leven. In die tijd is mijn relatie met Christus opgebloeid. Ik werd ambtsdrager, eerst diaken, daarna ouderling.

‘Laat eens met een tekening zien wie je bent’ vroegen ze laatst aan het begin van een cursusdag van de branchevereniging van loon- en grondwerkers, waar ik bestuurslid van ben. Op de flipover tekende ik vijf poppetjes, een pand en een kruis. ‘M’n gezin, m’n werk en m’n geloof in Jezus Christus; die drie hebben me gevormd tot wie ik ben. Het gaat er maar om dat die drie met elkaar in balans zijn.’ Door die paar zinnen had ik de rest van de dag heel andere gesprekken dan gewoonlijk tijdens die branche-bijeenkomsten. Het is mijn ervaring dat je maar het beste meteen open kaart kan spelen, en zeggen wat je beweegt. Laatst spraken we bij een ondernemersevent over de vraag wat er zo kenmerkend is aan christen-zijn en leidinggegeven. Ik vind het dan wat mager als je niet verder komt dan: ‘Ik ben goed voor mijn personeel’. Waarom zou je niet veel explicieter het gesprek aangaan over het geloof? Kruip niet weg in je rol als ondernemer maar neem je plaats in die God je heeft gegeven en wees tot zegen.

Aldert van der Spek

Alles wat ik heb, heb ik van God ontvangen. Zo kijk ik ook naar mijn bedrijf en naar dit pand. Toen wij zeven jaar geleden dit bedrijfspand lieten bouwen

hadden Linda en ik het op ons hart om een deel als het ware aan Hem terug te geven, aan Hem te wijden. We zeggen zo vaak: ‘Neem mijn leven, mijn hart, mijn tijd, en ‘laat het Heer, toegewijd zijn aan Uw eer’. We wilden dat ook concreet maken door 150 vierkante meter een aparte bestemming te geven. Met hulp van Rotterdamse straatjongeren die participeren in een project van Youth for Christ hebben we het ingericht als een Hollands café. Veel steigerhout, leuke zitjes, een sfeervolle plek. Toen het klaar was, kregen we allerlei aanvragen; variërend van een klaverjasavondje tot een bruiloft. Maar dat wilden we nu net niet.

We wisten dat het een ‘plek voor God’ zou zijn, maar hadden geen concrete ideeën. Ik kan je zeggen: dat is best lastig voor een ondernemer. Je wilt aanpakken. We baden ervoor en wachtten wat er op ons pad zou komen. We zijn nu 7 jaar verder en het heeft onderdak geboden aan heel veel activiteiten: Alpha, Youth-Alpha, catechisatiegroepen van Follow Me, een paar keer per jaar is er een mannenontbijt met deelnemers uit 5 verschillende kerken, en ga zo maar door. ‘De Verdieping’ is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het is geen kerkruimte, maar ‘neutraal’ terrein, dat maakt de drempel laag.

Over kerkruimte gesproken: ‘De kerk in het dorp was toe aan een opknapbeurt, een nieuw plafond, nieuwe vloer, etc. In de kerkenraad bespraken we de consequenties. Zes weken lang zouden we elders moeten kerken. Uitwijken naar het kerkgebouw van de vrijgemaakten was geen optie; te klein. Toen hebben we gezegd: kom dan maar hier, in de loods, tussen de machines. ‘Kathedraal’ van der Spek. Elke zondag zetten we 550 stoelen neer, piano erbij. Het is een kostbare herinnering. Er was een doop- en een avondmaalsdienst. Bij het avondmaal zaten de ouderen aan tafel, de andere gemeenteleden stonden eromheen. Dat benadrukte de onderlinge verbondenheid. Mijn vader, 87 jaar, die als boer jaren op deze grond heeft gewerkt, zat naast me tijdens het avondmaal. Tijdens een moment van stilte, zei hij plotseling hardop: ‘Dat ik dit nog mag meemaken!’ Het was ontroerend.

Linda en ik vonden het iedere zondag wel spannend. Als de stroom maar niet uitvalt, als alles maar goed gaat… Je voelt je als gastvrouw en gastheer verantwoordelijk. Tot we ons realiseerden dat God hier eigenlijk de grote Gastheer is. Hij was er al lang voor wij er waren.”

Aldert van der Spek, directeur van Van der Spek loon- en grondwerken in Bergschenhoek, maakt deel uit van het ondernemersnetwerk van de IZB.

Dit artikel verschijnt in het nieuwe nummer van Tijding, eind november.

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief