Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van onze bevolking wel eens bidt. Veel mensen kiezen er voor om op bepaalde momenten ‘naar boven’ te kijken en uit te spreken dat ze hulp ‘van buiten’ nodig hebben. Tegelijkertijd vinden veel mensen bidden ook moeilijk. Want werkt het wel? Heeft het wel zin?

Vorige week ging mijn dochter per ongeluk op mijn koptelefoon zitten. Kapot. Balen natuurlijk. Gelukkig was het ding verzekerd. De volgende dag heb ik opgebeld, uitgelegd wat er was gebeurd en een dag later stond de vergoeding al op m’n bankrekening.

Het is zomaar een voorbeeld van hoe wij in Nederland gewend zijn dat alles tot in de puntjes is geregeld. En dat is voor ons gebedsleven een probleem. Wanneer wij iets willen, dan is het met een belletje of mailtje geregeld. Dat is mooi, maar het doet ook wat met onze manier van denken. Ik wil iets en ik ga het regelen. En bidden werkt nu net niet op die manier.

In de Bijbel staat een mooie tekst van Paulus. Hij zegt in Filippenzen 4:6: “Maak je geen zorgen, maar vraag God alles wat je nodig hebt. Bid tot God, wat er ook gebeurt. En dank Hem altijd. Dan zal God zijn vrede aan jullie geven. Dat is een vrede die geen mens ooit gekend heeft.”
Paulus geeft het advies om te bidden. Doe dat nou! Vertel aan God wat je nodig hebt. Paulus herkent bij zijn lezers, bij mensen in het algemeen en misschien ook wel bij zichzelf dat we ons zorgen maken. Hij zegt niet: de zorgen die zijn flauwekul. En het is ook geen zalvend praatje van het komt allemaal wel goed. Hij zegt dat we in plaats van ons zorgen te maken onze zorgen uit moeten spreken tegen God. Vertel God wat er bij jou speelt. Niet zozeer als verlanglijstje, hoewel het goed is om je verlangen uit te spreken. Maar vooral om alle zorgen, moeite en wensen bij God te brengen.

En dan wordt ons vrede beloofd. Dat brengt ons bij de kern van bidden. Het is geen verlanglijstje. Bidden doen we niet omdat we het moeten. Bidden gaat om contact. Niet om ‘routine’, maar om ‘relatie’. Wellicht is dat de diepste vrede die we kunnen leren kennen. Weten dat we bij Hem terecht kunnen, dat Hij ons hoort en vertrouwen dat Hij alles in handen heeft.

Weekpreek van Henk Boerman bij EO-Live.

Henk Boerman

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief