Zoek

Lukas 2 voor livestream

‘Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’, zegt een beveiligingsmedewerker bij een GGD-teststraat in een kerstfilmpje. Hij is onderdeel van een kleurrijke stoet: een juf voor de klas, een migrantenpastor in zijn kerk, een visboer in zijn marktkraam, een verkoopster in haar boekhandel, een notaris in zijn vergaderkamer, en nog vijftien anderen.

Een cameraploeg van Utrechtse filmcollectief Living Image trok in opdracht van de missionaire organisatie IZB een dag kriskras door de stad om mensen van uiteenlopende culturele achtergronden en uit allerlei contexten te vragen om één zin uit het kerstverhaal in de Bijbel (Lukas 2, HSV) voor te lezen. Een advocaat, een stratenmaker, een docent of zomaar een toevallige passant, iedereen leverde een bijdrage.

Het filmpje is gemaakt om het bekende kerstverhaal op een originele manier onder de aandacht te brengen. Het resultaat bevat alleen al door de vorm impliciet een boodschap: dit is het evangelie, voor iedereen. Nu de kerstnachtdiensten vanwege de lockdown niet bezocht mogen worden, kunnen kerken het filmpje benutten bij hun livestream-uitzendingen. Of als bijlage bij digitale kerstgroeten.