Wanneer heb je deze zomer tijdens het Dabar-werk iets van Gods goedheid gezien? Het is even stil nadat Agnes van Haaften, hoofd IZB-Dabar, deze vraag heeft gesteld tijdens de Dabar Celebration. Je moet wel wat overwinnen om in een zaal met zo’n 120 mensen onvoorbereid iets te delen over zo’n persoonlijk thema.

Maar ze komen, de verhalen over onvergetelijke ontmoetingen en bijzondere ervaringen. Zoals dat van die zoektocht naar de gasten voor de maaltijd. Een meisje vertelt: ‘We hadden een barbecue georganiseerd waarvoor je je moest aanmelden. Er kwamen een paar Duitsers naar de Dabartent met de vraag of ze ook nog konden meedoen, maar het was al te laat – dus helaas.

Toen ze weggegaan waren keken we elkaar aan als teamleden en zeiden: Dát kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Wij besloten ze te gaan opzoeken, maar hadden geen naam of tentnummer. Zo liepen we over de camping, biddend: “Heer, als u wilt dat deze mensen naar de maaltijd komen, wilt u ons dan laten zien waar ze zitten?”

Uiteindelijk kwamen we een klein jongetje tegen, die de hele camping kende en van alle gasten wist waar hun tent of caravan stond. En zo vonden we deze mensen alsnog en konden we hen uitnodigen voor de barbecue.’

Ook andere Dabaristen vertellen vrijmoedig wat hen is bijgebleven. Over een contact dat stroef begint en op niets lijkt uit te lopen – maar hoe er uiteindelijk zo’n vertrouwensband is gegroeid dat er een bijbel kan worden gegeven. De moeilijke dingen worden ook benoemd. ‘Je staat in de frontlinie. Er zijn ook andere machten aanwezig; Satan hoopt dat er ruzie is binnen het team.’ En hoe mooi is het dan om na een aantal dagen te ontdekken dat het gebed om eenheid verhoord wordt!

Gegroeid in geloof

Het afgelopen jaar waren 340 jongeren, verdeeld over 49 teams, actief op 21 campings. Ook waren er in totaal 22 campingpastors aanwezig. Agnes deelde de resultaten van een onderzoek naar Dabar-ervaringen, waaraan 154 jongeren en 16 campingpastors meededen.

De jongeren gaven aan dat ze met name waren gegroeid in liefde, kwetsbaarheid en dienen. Het meest van alles waren ze gegroeid in geloof. Opmerkelijke uitkomst – en aanleiding voor enige hilariteit: vergeleken bij hen was de geloofsgroei onder de campingpastors een stuk bescheidener. Ook in liefde hadden ze veel minder vooruitgang geboekt dan jongeren. De pastors waren wel meer gegroeid in luisteren en vrijmoedigheid. Op het beter kunnen loslaten van vooroordelen scoorden beide groepen ongeveer even hoog.

Geknuffeld
Een bruisende avond, die veel weghad van een grote reünie. Er werd enthousiast geknuffeld en uitgebreid bijgepraat. Het buffet bestond uit meegebrachte etenswaren, variërend van stapels pannenkoeken en wraps tot een schaal beschilderde mandarijntjes en hartige taarten. Gelukkig regende het niet constant, want een deel van de activiteiten – de camping battle – vond buiten plaats. Natuurlijk werd er, ondersteund door de Dabarband, naar hartenlust gezongen. Deel in mijn vreugde, was het Dabar-thema deze zomer. En ook bij Celebration was die vreugde voelbaar en hoorbaar!

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief