De Dabarperiode van teamleider Jos Last, in Otterlo, verliep in de zomer van 2017 prima, al ging het niet volgens plan. Jos: ‘Door omstandigheden waren er slechts vier teamleden. Op een gegeven moment besluit je: het is zoals het is, we zullen het samen moeten rooien. Wat doen we wel, wat niet? Hoe houden we het programma met onze beperkte menskracht in de lucht? Uiteindelijk is dat zeer behoorlijk gelukt. We maakten lange dagen, waarin ons bed weinig zagen. En als we het zagen, waren we heel blij…’

Dit jaar heb ik voor het eerst samengewerkt met een campingpastor. Hij richtte zich vooral op de volwassenen, waardoor ons konden concentreren op het kinder- en tienerwerk. Er was een vrij hechte groep jongelui die elke ochtend present was en met wie serieuze zaken konden bespreken. Het ging niet meteen over geloofszaken, meer via een omweg. We spraken over pijnlijke ervaringen in het leven: als je ouders gaan scheiden, of als je vader alcoholist is. Of als je in aanraking komt met drugsdealers. Er was voldoende veiligheid om er open over te praten, zonder stoerdoenerij.

Spiegelverhaal
Op onze beurt vertelden wij als een soort spiegelverhaal hoe wij omgingen met pijn in het leven, wat het geloof voor ons betekent in de ervaringen die je opdoet. Omdat ze niet zo vaak christenen ontmoeten, was dat voor hen heel boeiend. Alsof er een deur naar een onbekende wereld voor hen openging.
Er waren ook twee meiden van 17, 18 jaar, die tot geloof gekomen waren, maar daarna zeer teleurgesteld geraakt waren in de kerk. Eigenlijk was hun verhaal een anti-getuigenis. Maar het was beslist geen scheldpartij, ze wilden er over in gesprek. We hebben urenlang met hen gesproken, gebeden ook. Het werd voor mij de meest indrukwekkende herinnering aan de afgelopen zomer.

In die paar zomers Dabarwerk heb ik ontdekt dat ik het liefst fulltime aan de slag ga in missionair werk. Daar word ik het meest blij van. Ik heb zes jaar in de ICT gewerkt, nu ben ik webdeveloper. Maar deze maand begin ik aan de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk. Het liefst ga ik daarna in het buitenland aan het werk. Maar als God me in Nederland roept, ook goed. Ik kijk wel wat Zijn plan is.’

Is dabar ook iets voor jou? Meld je aan!

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief