‘Je voorganger heeft altijd gelijk.’ Bij de start van de Toer voor het Goede Doel, afgelopen zaterdag in het noorden des lands, werd deze voorzet vakkundig ingekopt door dominee Mark de Jager. ‘Dat zeg ik ook altijd in de kerk.’ In dit geval betrof het echter een praktische gedragsregel: als degene die vóór je fietst stopt, stop jij uiteraard ook.
Vanuit het Drentse Dwingeloo namen 38 (race)fietsers deel aan de jaarlijkse sponsortocht, over een afstand van 110 of 150 kilometer. Traditiegetrouw is het evenement bedoeld om inspiratie op te doen bij verschillende IZB-projecten. Zusterorganisatie GZB was voor het eerst aangehaakt, zodat ditmaal zending in binnen- én buitenland op de kaart werd gezet.
Warme gemeenschap
De aftrap van de Toer vond plaats in de Brug-Es Kerk in Dwingeloo, waar de aanwezigen een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte aflevering beluisterden van de Bijbelpodcast ‘Eerst Dit’. Eerste pleisterplaats op de tocht was het Groningse Sebaldeburen, waar – evenals bij de andere rustpunten – achter de schermen hard was gewerkt. Zo had vrijwilliger Trijnie de hele middag en avond tevoren besteed aan het verpakken van de lunchpakketten en het bereiden van 16 liter tomaten- en kippensoep.
Pioniersplek ‘De Verbinding’ functioneert als een ‘voorhof’ tussen kerk en dorp. Joost van den Berge, die hier kerkelijk werker is, vertelde hoe God allang aan het werk was en ‘op een wonderlijke manier’ mensen uit onverwachte hoeken samenbrengt. Een van die mensen is Annelieke, die via de Alpha-cursus is aangehaakt. Met haar zoontje voelt ze zich opgenomen in een warme gemeenschap. ‘Ik woon hier al 16 jaar maar ik kan nu pas zeggen dat ik me thuis voel.’
Voor de volgende tussenstop was de karakteristieke middeleeuwse kerk net buiten het Friese dorp Wijnjewoude gereserveerd. Hier verzorgde ook de GZB een deel van het programma. Deelnemers konden hun meest creatieve idee pitchen op het gebied van fondsenwerving. Eén team kwam, geheel in stijl, met de suggestie om een onderhoudsbeurt aan de racefiets te laten verzorgen voor € 50,00 (netto voor het goede doel). Een van de renners is ook organist en als je dan de kans krijgt plaats te nemen op de bank van een historisch orgel, laat je je die natuurlijk niet ontnemen. ‘Geloofd zij God met diepst ontzag’ was tot in de wijde omtrek te horen.
Witte vlek
Aldus gemotiveerd reden de fietsers het laatste traject om in Dwingeloo te finishen, waar ze zich tegoed deden aan de inhoud van pannen pasta die uit alle hoeken van het dorp waren aangevoerd. Intussen praatte Mark de Jager hen bij over het ontstaan van Missie Westerveld. Een onderzoek dat van overheidswege was ingesteld, kwam eind 2021 met een sombere conclusie: van de 14 actieve kerken in de gemeente Westerveld zouden er 11 sluiten in de komende decennia. Een dreigende ‘witte vlek’ dus op de kerkelijke kaart. Van Mark maakte zich een heilige onrust meester; samen met de IZB legde hij de basis voor dit missionaire project.
Wat het betekent om een kleine, vergrijzende kerk te zijn werd treffend geïllustreerd aan de hand van het verhaal van Wim uit Vledder. Met zijn 81 jaar is hij een van de jongste gemeenteleden en hij combineert verschillende rollen: voorzitter van de kerkenraad, scriba, koffieschenker en lid van het pioniersteam…
Op diverse manieren zijn bruggen geslagen tussen kerk en dorp. Zo worden er, naar het voorstel van de burgemeester, openluchtdiensten gehouden op de Brink. En de boeren uit de omgeving kregen een uitnodiging om een avond in de kerk te praten over de stikstofproblematiek – en dan vooral over de vraag ‘Wat doet het met jou?’ Persoonlijke drama’s én geloofsverhalen werden openhartig gedeeld.
Niet afwachtenMark de Jager is inmiddels vertrokken naar een andere gemeente, maar wat hij geleerd heeft blijft van kracht. Een van zijn lessen: ‘Als je alleen afwacht, krijg je automatisch een doodzieke kerk. Heb je nog jongeren: ga dan nú nadenken over de missie voor je dorp!’
De organisatoren van de Toer voor het Goede Doel benadrukken dat het vooral gaat om de inspiratie; het bijeengebrachte sponsorgeld is niet het belangrijkste. Wat uiteraard niet wegneemt dat het fraaie bedrag van ruim € 22,000 zeer welkom is. Het geld zal worden besteed aan verschillende missionaire projecten.