Zoek

Schoolontbijt Geloven in de Wijk versterkt betrokkenheid ouders

Schoolontbijt Geloven in de Wijk versterkt betrokkenheid ouders
Onderzoek Erasmus MC

Op dertien scholen in Rotterdam-West worden wekelijks ontbijtjes uitgedeeld. Het Erasmus MC deed onderzoek naar de effecten van het ontbijtprogramma van Stichting Geloven in de Wijk. ‘Ouders die elkaar normaal gesproken voorbij lopen, weten elkaar nu te vinden.’

6 juni 2024

‘Veel kinderen in Rotterdam-West gingen in 2019 naar school zonder ontbijt - soms ging het zelfs om meer dan een kwart van de leerlingen. Het was reden voor Stichting Geloven in de Wijk om een ontbijtprogramma te starten’, zo schrijft journalist Christa van Norel in het Nederlands Dagblad. Gefinancierd door de gemeente Rotterdam zijn in anderhalf jaar tijd ongeveer 150.000 ontbijtjes verzorgd. Het programma bereikte in 2023 zeventien scholen, met wekelijks 4.500 ontbijtjes. Het Erasmus MC Rotterdam deed recent onderzoek naar de effecten van het ontbijtprogramma.

Het onderzoek bevestigt dat een schoolontbijt zorgt voor meer concentratie en minder ruzie. ‘Dat kun je met je boerenverstand wel bedenken’, zegt Nico van Splunter, directeur van Stichting Geloven in de Wijk in het ND-artikel. ‘Met honger ben ik ook niet zo gezellig.’ Wat in het onderzoek vooral opvalt, is dat de betrokkenheid van ouders toeneemt.

Community

Een grote groep ouders voelt zich verantwoordelijk voor het dagelijks verzorgen van de ontbijtjes en zal zich niet snel ziekmelden. Van Splunter ziet dat er daarnaast op iedere school een ‘community’ is ontstaan. ‘Ouders die elkaar normaal gesproken voorbijlopen, weten elkaar nu te vinden.’ Uit het onderzoek blijkt bovendien dat ouders meer openheid ervaren en bijvoorbeeld eerder over hun geldzaken praten met elkaar.

In het artikel staat ook hoe de schoolontbijten worden georganiseerd. Zo komen vrijwilligers - vaak ouders - en begeleiders elke dag vroeg op school om boterhammen te smeren. ‘Er zijn dan vervolgens twee opties: leerlingen ontbijten gezamenlijk in een gemeenschappelijke ruimte, of de boterhammen worden in de klas gezet.’

Een andere optie is een tassensysteem, waarbij vrijwilligers en begeleiders eenmaal per week een tas inpakken met volkorenbrood, beleg en fruit voor de hele week. Ouders kunnen die tassen onder schooltijd ophalen.

Het geld voor het schoolontbijt komt nu vanuit het Jeugdeducatiefonds. Sinds vorig jaar is er nog een andere optie, gefinancierd door het Rode Kruis: een boodschappenkaart, waarmee ouders zelf bij bepaalde winkels eten (ontbijt) kunnen kopen.

Lees het hele artikel bij het Nederlands Dagblad.