Zoek

Wielrenner Henk Tukker over de ‘Toer voor het Goede Doel’

Wielrenner Henk Tukker over de ‘Toer voor het Goede Doel’

'De geestelijke verdieping is heel mooi en ook de dingen die je leert van wat je hoort en ziet,' zegt Henk Tukker. En dan heeft hij het niet over de preek van zondag. Henk is deelnemer en medeorganisator van de ‘Toer voor het Goede Doel’, een fietstocht die ieder jaar wordt georganiseerd vanuit de IZB.

27 mei 2024

'Dit is niet zomaar een sponsortocht zoals er zoveel zijn, maar een stukje geestelijke verdieping en over de schutting kijken bij andere kerken', vertelt Tukker. 'Vooral de pioniersplekken bezoeken en horen waar ze mee te maken hebben, vind ik heel boeiend. Het is na zo’n bezoek ook mooi om op de fiets na te praten over wat we gezien en gehoord hebben met anderen uit de groep. Zo fietsten we naar Huizen. De pioniersplek zit daar in een oude katholieke kerk maar de kerk was leeg. Er stonden geen banken meer in en daarom hadden ze er tweedehands meubels in gezet. Iemand vertelde me: ‘Ik heb zoveel kansen gehad in mijn leven en hier zit ik tussen meubels die ook een nieuwe kans krijgen. Ik krijg zoveel kansen van God en hier voel ik me verbonden.’ Dat zette mij aan het denken. Als je in een welvarende plaats woont met een volle kerk en mooi kerkgebouw dan creëer je ook afstand tot bepaalde mensen.'

Henk Tukker - Insta kaal

Henk fietst dit jaar voor de vierde keer mee. 'Er zijn altijd mensen die ieder jaar weer meedoen, maar er komen ook nieuwe mensen bij. Sportief gezien is het voor ervaren wielrenners misschien niet zo’n uitdagende tocht, het is vooral een sociale tocht. Daar waar het kan, rijden we in en rustig tempo van zo’n 30 kilometer per uur. Dus ook als je niet regelmatig fietst, kun je gerust meedoen.'

Tussendoor zijn er tussenstops en onderweg is er tijd voor een praatje. 'We eindigen met een lekkere pastamaaltijd bij een pioniersplek. Daar worden ook weer mooie dingen verteld en verhalen uitgewisseld. De vraag die ik nadien telkens meeneem is: wat kan ik leren en gebruiken voor mijn eigen kerkelijke gemeente? Ik kijk weer uit naar de komende Toer voor het Goede Doel. Dit jaar starten we in Wateringen en rijden we via de kust naar Leiden en vervolgens naar Rotterdam en dan weer terug naar Wateringen.'

Meer informatie over Toer voor het Goede Doel op zaterdag 1 juni en aanmelden vind je hier: www.toervoorhetgoededoel.nl