Zoek

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu
‘De Leerlingen’ vanaf vandaag in de ‘Eerst Dit’-app en alle podcastplatforms

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf vandaag is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendste toespraak van Jezus: de Bergrede. Vragen als: Hoe leef je als leerling van Jezus? Hoe groei je in die houding? En wat voor verschil maakt dit in je leven? In de podcast zijn experts te horen als Arnold Huijgen, Erik Scherder en Cocky Drost. Ook is er een heel divers panel van acht ‘volgelingen’ die zelf op zoek zijn naar levenslessen uit de Bergrede.

27 februari 2024

De Leerlingen is een verdiepende podcast over geloven. In twaalf afleveringen wordt er ingezoomd op de hoofdstukken 5 tot en met 7 van het Bijbelboek Mattheüs. In deze hoofdstukken spreekt Jezus zijn gehoor toe over het leven als volgeling van Hem. Het is één van de bekendste en meest inspirerende toespraken in de geschiedenis geworden. Er wordt veel uit geciteerd en de toespraak bevat veel levenswijsheden.

Leven als christen

In de podcast onderzoekt Jurjen ten Brinke hoe de lessen uit De Bergrede toe te passen zijn op het leven anno 2024. Hij is erg enthousiast over De Leerlingen: “Hoe kun je leven als christen, dat uitdragen én er sterk in staan, woorden die je vaak hoort. En iedereen weet dat het in de praktijk niet zo gemakkelijk is; zéker niet als je Jezus’ eigen onderwijs serieus neemt. Je vijanden liefhebben, je andere wang toekeren, alles verkopen wat je hebt en achter Hem aan. Moet je daar nu echt wat mee? Wat ik zo tof vind aan deze podcast is dat én onderwijs van Jezus én reacties van mensen zoals de luisteraar en ik én muziek samen komen in twaalf leerzame afleveringen van een uur. Voor in de auto of trein; tijdens het hardlopen of het strijken.”

Volgelingen en muziek
Naast de zoektocht met Jurjen gesprekken met experts is er in de podcast meer te horen. Zo is er muziek uit de brede christelijke traditie en is er een panel van christelijke twintigers en dertigers die vertellen wat Jezus volgen voor hen betekent, wat ze moeilijk vinden en wat ze leerden van de Bergrede.

Orthodox en praktisch
De podcast is opgezet en geschreven door Daan Molenaar. Hij bedacht eerder andere EO-podcasts als Eerst Dit en Moderne Profeten: “In de eerste twee afleveringen leer je wat het betekent om geroepen te zijn om Jezus te volgen. In de overige tien afleveringen is Jezus’ Bergrede uit Mattheüs de leidraad. Die gaan bijvoorbeeld over hoe je omgaat met boosheid of hoe je sterk kunt staan in een wereld van verleiding. We willen de luisteraar daarmee vormen in een soort orthodox geloven, maar maken het ook praktisch, zodat je het kunt toepassen in je leven.”

Gespreksboek
Vanaf vandaag, maandag 26 februari, verschijnt er twaalf weken lang een nieuwe aflevering in de app Eerst Dit en op alle podcastplatforms. In april verschijnt ook een gespreksboek met daarin gespreksvragen, tips en samenvattingen van de afleveringen van De Leerlingen.

Luister de nieuwe podcast 'De Leerlingen' hier: http://tinyurl.com/deleerlingen

De leerlingen podcast