Zoek

Areopagus Young: ervaringen delen over het predikantschap

Areopagus Young: ervaringen delen over het predikantschap

Jonge theologen en predikanten ontmoetten elkaar op vrijdag 16 februari en zaterdag 17 februari in De Wittenberg, bij een bijeenkomst van Areopagus Young. Het werd een mix van reflectie, de natuur in en ervaringen delen over het predikantschap, dat voor de meeste deelnemers nieuw is.

20 februari 2024

Laten we een dag met elkaar optrekken: van 10 uur tot 10 uur ’s ochtends de volgende dag. Dat was het uitgangspunt bij een nieuwe activiteit van Areopagus Young, het netwerk van jonge theologen en predikanten van de IZB.

Bram Maarleveld, predikant in Numansdorp, was een van de deelnemers. ‘We hebben gewandeld in het bos rond De Wittenberg. ’s Avonds hebben we fragmenten van preken uit de Afro-Amerikaanse traditie gekeken. Hoe breng je die in contact met je eigen preekpraktijk? Daarna hebben we geborreld. En ’s ochtends waren we allemaal weer om acht uur aanwezig voor het ochtendgebed, natuurlijk.’ Gegeten werd er samen met de leden van de leefgemeenschap in het sfeervolle complex van De Wittenberg.

Brood breken

Avondmaal PixaBayGedurende de dag was er ook plek voor studie. Gezamenlijk werden er teksten bestudeerd over het avondmaal, van Augustinus, Calvijn en Van Ruler. ‘Het avondmaal kent veel praktische en rituele aspecten waar je niet geoefend in bent als je begint als predikant. Hoe ga ik het brood breken? Ga ik de wijn demonstratief uitschenken of niet?’, zegt Teun de Ridder, die de bijeenkomst samen met Kees van Ekris voorbereidde namens de IZB. ‘En hoe kunnen we voor de nieuwe generatie het avondmaal echt een viering laten zijn, waarbij zij iets beleven?’.

‘Dat zijn heel gave sessies geweest’, blikt Maarleveld terug op de studiemomenten. ‘Het is bijzonder om samen zonder oordeel de teksten te lezen en te zien hoe Augustinus en Calvijn hun eigen accenten legden. Dat is bijzonder om mee te maken.’ Ook de tekst van de 20ste eeuwse theoloog A. A. Van Ruler was verrassend. ‘We zijn geneigd te denken dat onze dagelijkse maaltijden verwijzen naar de échte maaltijd, de maaltijd van God. Maar Van Ruler draait dat om. Volgens hem verwijst het Avondmaal juist naar onze dagelijkse maaltijden. Daar gebeurt het volgens hem.’

Zo werd er gestudeerd, gegeten, gewandeld en geborreld. Een aantal deelnemers bleef slapen in het gastenverblijf van de Wittenberg.

Nieuwe ervaring

Voor bijna iedereen is het predikantschap een betrekkelijk nieuwe ervaring. Daar gingen dan ook veel gesprekken over, vertelt Maarleveld. ‘Degene met de meeste ervaring is nu 5 jaar predikant, en weer een ander is nu een paar weken begonnen.’ Het is waardevol om ervaringen uit te wisselen, zegt hij. Areopagus Young biedt daarvoor de gelegenheid. ‘Het is een fijne club mensen met een goede sfeer. Het is waardevol om samen in vertrouwen te kunnen praten over wat je bezighoudt.’

Lid worden

qr-code IZB-Connect-appBlijf je graag op de hoogte van nieuwe activiteiten? Met deze qr-codes word je in twee stappen lid van de online community van Areopagus Young van jonge voorgangers van de IZB.

Stap 1: open de IZB-Connect-app met de bovenste qr-code.

Stap 2: sluit de app en scan de tweede qr-code. Hiermee krijg je toegang tot de groep Areopagus Young.

qr code youngMeer weten over andere activiteiten van Areopagus, zoals preektraining rond Pasen en de Mountain Trail in september? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.