Zoek

Valera Kiba bevestigd in Oekraïense kerk Barneveld

Valera Kiba bevestigd in Oekraïense kerk Barneveld

De Oekraïense voorganger Valera Kiba is zondag 12 november bevestigd als predikant van de Bijbelkerk in Barneveld, een nieuwe gemeente van Oekraïense migranten. Deze baptistengemeente wordt ondersteund door de hervormde gemeenten in Barneveld en Voorthuizen en de IZB.

23 november 2023

Enkele dagen voordat in februari 2022 de oorlog met Rusland uitbrak, verliet Valera Kiba (43) met zijn vrouw en dochters Kiev. 'In 2021 besefte ik dat er een grootschalige oorlog in Oekraïne op komst was. Mijn vrouw Natalie en ik waren bezig met de vraag waar ons gezin het meest effectief zou kunnen dienen, mocht de oorlog uitbreken', vertelt hij.

Kiba en zijn gezin reisden eerst naar Polen om de Oekraïense vluchtelingen daar te ondersteunen. Toen er geen onderdak meer was, reisden ze door naar Nederland en kwamen ze in het buitengebied van Woudenberg terecht. In juni 2022 volgde een verhuizing naar Barneveld. Sinds Pasen 2023 leidt Kiba hier kerkdiensten waar zo’n honderd Oekraïners uit heel Nederland naar toe komen.

Zendingswerk

Kiba groeide op in een seculier gezin in West-Oekraïne. Vervolgens ging hij film- en tv-wetenschappen studeren in de hoofdstad Kiev. In zijn studententijd kwam hij met de Bijbel in aanraking, vertelt hij in een interview met de Barneveldse Krant. “Voorheen had ik niet zulke positieve ervaringen met christenen van de orthodoxe kerk, maar ik merkte dat ik zelf kon bidden en zo in contact met God kan komen. Dat raakte me. Daarom wilde ik mijn leven veranderen. Zo ben ik tot geloof gekomen.”

Hij sloot zich aan bij een evangelische gemeente die later opging in de Unie van Baptistengemeenten. Daarna was hij onder meer programmacoördinator voor christelijke kampen en conferenties voor tieners. Naast zijn werk als ondernemer was hij betrokken bij zendingswerk in en buiten Oekraïne.

Valera Kiba - foto 2

Activiteiten

De predikant is voor 0,6 fte in dienst van Hervormd Barneveld, via de IZB. Doordeweeks zijn er in zijn kerk in Barneveld activiteiten met een jongerengroep, een zondagsschool, een bijbelstudiegroep voor vrouwen, een groep voor traumaverwerking, een gebedsontbijt voor mannen en een groep die zich voorbereidt op de doop.

Kiba werd in de bevestigingsdienst toegesproken door algemeen secretaris Peter Stoter van de organisatie van baptistengemeenten Unie-ABC, IZB-directeur ds. Sjaak van den Berg en burgemeester Jacco van der Tak van Barneveld. Hij werd bevestigd door ds. Nickolay Skopych, voorganger van een Oekraïense gemeente in Gummersbach (Duitsland) en eerder pastor van de thuisgemeente van Kiba in Kiev.