Zoek

Zo kun je jongeren actief betrekken bij Pasen vanuit de gemeente

Zo kun je jongeren actief betrekken bij Pasen vanuit de gemeente

Veel gemeenten hebben (terecht) een diepe wens om jongeren actiever en nauwer te betrekken. Tijdens de wekelijkse diensten lukt dit vaak aardig met inspirerende preken. Pasen is ook bij uitstek een mooie aanleiding, en in bijbelkringen is ook ruime gelegenheid om stil te staan bij het lijdensverhaal en de wederopstanding van Christus. Maar om jongeren in hun levensfase aan te spreken, is het wellicht aardig om aan te haken op hun belevingswereld. Hierbij enkele tips die je in deze Stille Week kunt aanpakken voor het betrekken van de jongeren in je gemeente.

3 april 2023

* Nodig jongeren uit voor een theemoment met enkele oudere gemeenteleden, en ga samen in gesprek over hoe beide generaties iets hebben gemerkt (en merken) van Jezus in hun dagelijks leven. Dit lijkt eigenlijk op een 'thee met koekjes na schooltijd'-moment dat velen thuis ook hebben, maar dan met mensen uit de gemeente, met als centrale vraag: 'heeft u wel eens de stem van Jezus opgemerkt in uw leven en zo ja, hoe dan?' Ontspannen en inspirerend, en samen ervaar je zo dat Jezus onder ons is. Mocht het niet mogelijk zijn om bij elkaar aan tafel te gaan, dan kun je ook filmpjes maken, uploaden en uitwisselen in je kerk-app. Dan loop je er digitaal bijna vanzelf tegenaan.

* Je kunt jongeren een soort dagboek, een 'bullet journal' schenken, met een begeleidend kaartje met een boodschap als 'Geloof, hoop en liefde...hoe ontvang jij dit in je leven, en hoe geef je dit aan anderen door?'. In het kader van Pasen kun je er ook een aantal 'journal prompts' (inspirerende startvragen) bij zetten. Bij christelijke boekhandels en cadeauwinkels vind je vaak van dit soort journals. Als iets goedkoper alternatief zou je ook kunnen kiezen voor kleurige schriftjes, waar je een inspirerende kaart op plakt.

* Schaf een aantal touwarmbandjes aan, met een geloof, hoop en liefde-bedeltje eraan (of een andere boodschap die de paasgedachte draagt). Je kunt er een klein cadeaukaartje aan hangen met een boodschap als 'God is groter dan de hoogte- en dieptepunten in je leven'. Een hoopvolle paasgedachte!

* Maak één of meer digitale wallpapers voor op smartphones, met inspirerende citaten (relevant voor jongeren). Dat kan snel, gratis en eenvoudig op Canva.com. Hier vind je een voorbeeldje.

FocusNieuws-20230403-wallpapers

Denk aan teksten die inhaken op thema's waar veel jongeren mee bezig zijn, bijvoorbeeld onzekerheid, vergelijken met leeftijdgenoten, op zoek naar je eigen identiteit, etc.). Misschien zelfs dit fragment uit psalm 139: "Toen ik in het verborgene gemaakt werd, kunstig geweven in de schoot van de aarde, was mijn wezen voor U geen geheim. Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één." Boodschap: je bent helemaal de moeite waard.

Schenk papieren cadeaukaarten met bloemzaadjes erin verwerkt, met als boodschap: 'Zaai jij vandaag ook het goede nieuws?'. Dit soort kaarten kun je online aanschaffen, maar ook bij bijvoorbeeld tuincentra.

* Zijn jongeren in de gemeente ook bezig met vasten? Schenk hen dan een klein self care pakketje: een gezichtsmasker en een kleine snack zoals chocola of chips. Op zichzelf een leuk aardigheidje, maar symbolisch ook van waarde: na de lijdenstijd geeft de opstanding van Jezus aan dat ook ons lichaam ertoe doet. Iets lekkers na vasten en iets om je gezicht te reinigen als tempel van de Heilige Geest. Zet op een begeleidend kaartje een bijbeltekst die hen meegeeft dat zij ertoe doen voor God, en dat ook je lichaam mooi en van waarde is voor God.

We hopen dat je iets aan deze tips hebt, en wensen je gemeente veel verbinding.