Zoek

Zonde

Zonde
Column Sjaak van den Berg

‘Nee zeg, begin niet over zonde. Mensen begrijpen niet waar je het over hebt. Het roept alleen maar weerstand op.’ 

10 maart 2022

We moeten het in missionair werk veel meer moeten over zonde hebben. Zonde, ja. Oké, de term kun je beter achterwege laten, omdat die geen alarmbel meer doet rinkelen. En laten we eerlijk zijn, we hebben het woord veel te vaak te pas en vooral te onpas gebruikt in de kerk. Het is al te gemakkelijk en te eenzijdig gebezigd en daarmee voor twee generaties allergie opgestapeld in het collectieve geheugen. Allemaal waar.  
De inhoud dan. Die verheldert veel. Steeds weer blijkt dat we in Nederland niet weten om te gaan met falende mensen. ‘De meeste mensen deugen’, zeggen we. Als blijkt dat iemand niet bij de ‘meeste mensen’ hoort, is het alsof hij een toevallig mislukt exemplaar is waar we vanaf moeten. Natuurlijk moet kwaad niet zomaar passeren en moet er oog zijn voor de slachtoffers. Maar cancelen lost het kwaad niet op.  

Die eenzijdige route gaat eens te meer  knellen omdat de lijst van zaken die niet kunnen blijft groeien. We leven in een (taboe)vrij land, vinden we, maar ondertussen kent elke bubbel zijn eigen zondencatalogus, met bijbehorend een zero tolerance beleid. Wijk je af van de heersende opinie, dan ben je op zijn minst verdacht. Met het (al dan niet verméénde kwaad) van anderen weten we ons eigenlijk geen raad.  

Ook niet met dat van onszelf trouwens. Veel mensen lopen rond met het gevoel ze het verknallen. Soms op heel kleine schaal, doordat ze zich niet houden aan het strenge dieet dat ze zichzelf oplegden. Of, groter, doordat ze het akelige gevoel hebben niet uit het leven te halen wat er in zit. Of omdat ze falen, gefaald hebben in relaties. Of, minder persoonlijk en onbestemder, dat we eraan bijgedragen hebben dat de toekomst van het leven op aarde ernstig wordt bedreigd. 

 

Alleen al op het niveau van wat we ervaren, is er veel reden om reden om het stof van het bijbelse begrip ‘zonde’ af te blazen. Achter onze beleving ligt nog een veel diepere waarheid, namelijk hoe God ons ziet. Het geeft het gesprek erover alleen maar meer urgentie. Ook omdat Hij van genade weet. Hij wel. 

Sjaak van den Berg,  

directeur IZB

Verschenen in Tijding 1 - 2022