Zoek

Marius van Duijn aan de slag als trajectbegeleider bij IZB-Focus

Marius van Duijn aan de slag als trajectbegeleider bij IZB-Focus

Ds. Marius van Duijn (57) is toegetreden tot het team van IZB-Focus. Hij wordt parttime trajectbegeleider van het Focustraject in de gemeente Aalburg, Noord-Brabant. 

27 september 2021

Marius is een goede bekende in IZB-kringen. Twintig jaar geleden werd hij missionair predikant in Eindhoven, daarvóór was hij predikant in Langerak en De Bilt. In 2010 maakte hij de overstap naar Rijnsburg. Vier jaar werkte hij als pionier in Utrecht-Kanaleneiland, bij De Haven. Daarna was hij ‘verbindend specialist missionaire gemeenten’ op het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk. Sinds een aantal jaren is hij op verschillende plekken werkzaam als ambulant of interim-predikant, een soort ‘vliegende keep’, momenteel in Lisse. Als parttime-predikant is hij verbonden aan een tweetal kleine dorpen onder de rook van Utrecht, Schalkwijk-Honswijk, Tull en ’t Waal.   

‘Ik werk in kleine, kwetsbare kerken, in een krimpsituatie. Je treft daar een totaal andere dynamiek dan in pioniersgemeenten, waar gemeenteleden bij wijze van spreken ‘al beginnen te rennen vóór het fluitsignaal’. De terugloop kan gemakkelijk leiden tot kramp. Als er al in geen jaren is gedoopt, als er nauwelijks jongeren zijn, is het een opgave om opnieuw te leren roeien met de riemen die je hebt. Ik voel een speciale betrokkenheid op gemeenten in zulke situaties. Ik vergelijk het weleens met mijn vader; hij was kolenboer en zag zijn klantenkring steeds kleiner worden. Maar hij bleef zijn werk met passie doen, want het vuur brandt.’