Zoek

Sysiphus of Christus

Sysiphus of Christus
interview ds. Willem Maarten Dekker

Het nieuwe boek van dr. Willem Maarten Dekker is ook een soort ‘lezing’ van onze cultuur, maar dan gericht op het begrip ‘geluk’. Aan de hand van filosofen, poëzie, psychiaters, bijbelfragmenten en theologen maakt hij scherpe observaties over hoe geluk beleefd wordt in onze tijd. 

22 juli 2021

Bijvoorbeeld: Geluk is gesubjectiveerd. Het is niet meer verbonden met deelnemen aan het objectief goede. Maar er worden in het boek ook woorden gegeven aan het goed recht van geluk en aan een integere christelijke verwoording van wat geluk is. Er zitten schitterende passages in het boek, over het geluk van de rechtvaardiging, over seksualiteit en vriendschap, over bijbellezen, dag in dag uit, en van voor tot achter, en dat steeds opnieuw, zodat God levend voor je wordt. Het gaat ook over betekenisloosheid, en dat het goed is dat onder ogen te zien, omdat het je ook juist tot Christus kan duwen.

Koos van Noppen en ik waren enthousiast, en we gingen naar Waddinxveen voor een interview. Dat was een mooie morgen. Met humor, oprechtheid en inzichtgevende observaties.

Bij deze het gesprek.