Zoek

Genieten van Gods kerk tijdens je vakantie

Genieten van Gods kerk tijdens je vakantie

Voorzichtig vakantieplannen gemaakt, ver weg of dichtbij. Éven helemaal weg... Weg van huis, weg van die plek waar je zo lang en zo dicht op elkaar geleefd hebt. Weg van de keukentafel waar je aan hebt moeten werken, en weg uit die straat die dit jaar jouw wereld was. Maar niet weg van God, en ook niet weg van de kerk. Waar ga je God en Zijn gemeente ontmoeten in de komende zomer?

24 juni 2021

Een zomer vol rust en inspiratie, daar hopen we op. Tijd met nieuwe vrienden, oude bekenden en mensen die je lief zijn. Maar ook tijd met God! In het Focustraject worden gemeenten uitgedaagd om ook tijdens de zomervakantie te zoeken naar inspiratie voor geloven en kerk-zijn, en die inspiratie na de vakantie met elkaar te delen.

We geven een paar praktische tips:

  • Waar je ook heen gaat, bedenk vast of je een kerk gaat bezoeken en welke dan. Dat vraagt wat voorbereiding, zeker in tijden van maatregelen en aanmelden. Toch is het de moeite waard, om niet alsnog bij je eigen gemeente online aan te sluiten, maar plaatselijk betrokken te zijn en je te laten inspireren door gelovigen op een andere plek en in misschien wel een andere taal. Is er koffie na de dienst? Blijf dan even hangen. Is er een collecte voor de plaatselijke kerk? Geef, en ondersteun je broeders en zusters! Let op, hoe deze lokale kerk de gemeente van Christus is. 
  • Probeer op de plek waar je opvakantie bent, er een keer in je eentje op uit te gaan. Wees gericht op (lokale) mensen, en knoop eens een praatje aan met iemand. Vraag aan die persoon ook eens wat zijn of haar gedachten zijn over God, of kerk-zijn, en hoe dat er op die plek aan toe gaat. Deel na de vakantie met je kring-genoten of gemeenteleden wat er gebeurde en hoe het was om zo'n gesprek te voeren.
  • Maak een foto van een mens, een voorwerp, een gebouw of een uitzicht waar je (misschien onverwacht) iets van God in herkende. Schrijf in een paar zinnen (bijvoorbeeld in de notities van je telefoon) op wat je raakte op dat moment en hoe God daarin tot je sprak. Je kunt deze foto na de vakantie delen, binnen je kring of je gemeente.
  • In sommige kerken wordt er voorafgaand aan of tijdens de startzondag ruimte gemaakt voor het delen van deze geloofservaringen tijdens de zomer. Zo kun je verhalen, liederen en video's over God en de (wereld)kerk delen, en elkaar daarmee bemoedigen. Van harte aangeraden! Zorg dat gemeenteleden hun bijdragen op één plek (digitaal) kunnen inleveren, en vertoon een presentatie hiervan voorafgaand aan of na de dienst. 

Ben je gewoon thuis deze zomer? Ga dan in gesprek met mensen die in jóuw omgeving op vakantie zijn. Toeristen die het kerkgebouw of de zondagse dienst bezoeken, bijvoorbeeld. Of schakel online in bij een dienst van een gemeente in een ander deel van het land. Zoek contact met mensen die vanuit jouw gemeente zijn uitgezonden naar andere plekken, en laat je verrijken door de diversiteit die te vinden is in Gods wereldkerk.