Zoek

Toer voor het Goede Doel: prachtige route en lekker veel wind

Toer voor het Goede Doel: prachtige route en lekker veel wind

Fietsen in regio’s waar je nog nooit gefietst hebt, op een sportieve manier kennismaken met missionair werk, én geld inzamelen voor IZB-projecten. Ds. Jan Holtslag kan nauwelijks redenen bedenken waarom je op zaterdag 5 juni níet zou meedoen aan de Toer voor het Goede Doel, ditmaal in het noorden des lands.

15 april 2021

Atoer.pngJan Waanders, missionair werker namens de IZB in Groningen, vult aan: ‘We fietsen nu door de provincie Groningen, dat is één groot openluchtmuseum. Kleine romaanse kerkjes, iconische plaatsen zoals Pieterburen. Misschien nog naar Westeremden voor een bezoek aan het museum van Henk Helmantel.’ En als bonus: ‘Er staat natuurlijk lekker veel wind, dus ook sportief kom je helemaal aan je trekken.’

Kinderschoenen
Het speciale van deze toer is dat je grote verscheidenheid te zien krijgt aan missionaire activiteiten. In het dorp Siddeburen bijvoorbeeld staat het pionierswerk nog in de kinderschoenen. Het Pand daarentegen, de start- en finishplek, draait al vele jaren; de nieuwbouw kon worden gerealiseerd mede dankzij het sponsorgeld dat bij de eerste Toer werd ingezameld. Over effect gesproken!

De inschrijving voor ‘misschien wel de meest inspirerende sponsortocht van het land’ is geopend. De ‘twee Jannen’ die het evenement organiseren zijn extra gemotiveerd: vorig jaar moest de Toer vanwege corona worden afgelast, dit jaar gaat het er, uiteraard onder het voorbehoud van Jakobus, wél van komen.

foto Toer Quo Vadis.jpgLekker anoniem
Jan Holtslag, predikant van de Hervormde Gemeente Giessenburg, presenteert zichzelf op zijn site als ‘dominee en wielrenner’. Beide rollen vervult hij met passie. Als er gefietst wordt, is dat meestal op de racefiets. Een mountainbike heeft hij ook, maar het gaat hem vooral om het maken van kilometers. Dat zijn er jaarlijks wel een paar duizend. Nog een prettige bijkomstigheid: ‘Je bent lekker anoniem. Dankzij helm, bril en je hele uitrusting word je niet snel herkend.’ Niet dat deze dorpsdominee zijn schapen wil ontvluchten - oplettende gemeenteleden herkennen hun pastor ondanks z’n flitsende outfit toch wel. Maar dan moet je snel zijn. ‘Je bent zó het dorp uit.’

Holtslag begon in 2012 als deelnemer, vervolgens was hij ambassadeur en inmiddels dus mede-organisator. Hij heeft warme herinneringen aan voorgaande jaren. ‘Met name omdat we toen op locaties zijn geweest waar je normaal niet zo snel zou komen. Het project ‘Geloven in Spangen’ bijvoorbeeld. Of ‘Cross Culture’ in Nieuwegein. Dit jaar wordt de drukte zoveel mogelijk vermeden, maar de route is minstens zo afwisselend.

Op de pleisterplaatsen onderweg kunnen de deelnemers kennismaken met verschillende vormen van missionair werk. Zoals het Dabarwerk in Termunterzijl. Een andere stop is zoals gezegd Siddeburen, waar een pioniersplek probeert verbinding te leggen met het hele dorp. En dan is er in Groningen stad natuurlijk nog Het Pand zelf, de plek voor gezelligheid en zingeving, zeg maar de thuisbasis van Waanders (ook wel ‘Janvanhetpand’ genoemd). Aan onder meer deze projecten zal het sponsorgeld worden besteed.

home-img.pngConcurrentie
‘Er zijn diehards die elk jaar meedoen’, aldus Jan Holtslag. Een pluspunt daarvan is dat je een binding krijgt met de projecten waarmee je hebt kennisgemaakt. Tegelijkertijd is het niet meer zo van deze tijd om je ergens aan te verbinden. ‘In 2012 was de Toer voor het Goede Doel een redelijk unieke sponsortocht. Daarnaast had je nog de Alpe d’Huzes en dat was het wel zo’n beetje.’

Maar voor een beetje concurrentie zijn de beide Jannen niet beducht. Het motiveert hen des te meer om er iets moois van te maken. Dat geldt niet alleen voor de fietstocht zelf, ook het programma van de vrijdagavond ervoor is reden genoeg om naar Groningen af te reizen.

Alle informatie over aanmelding, afstanden, sponsoring etc. is te vinden op http://toervoorhetgoededoel.nl/