Zoek

Ook online waait de Geest

Ook online waait de Geest

Ik ben inmiddels – vanuit drie verschillende kerken – al weer 17 jaar betrokken bij de Alpha-cursus, een cursus om het christelijk geloof te (her)ontdekken. Persoonlijk dacht ik 15 jaar geleden al dat de cursus zijn langste tijd wel had gehad en snel uitgewerkt zou zijn. Niet dus. En gelukkig maar.

12 maart 2021

In de basis is de cursus nog steeds hetzelfde, maar het is allang geen ‘introductiecursusje’ meer. Het gaat uiteindelijk veel meer om een cultuur van uitnodigen van mensen, verwelkomen van zoekers en verwachting van Gods Geest. Als die cultuur er niet komt, stokt vaak ook de aanwas van nieuwe zoekers.

Een nieuwe ontwikkeling is, sinds het begin van de Corona-tijd, de Alpha Online. Ik dacht dat het niet zou gaan werken. Wel dus. En gelukkig maar. In Noorderlicht-Rotterdam zijn we ook overgestapt op deze online variant. Dat blijkt veel kansen te bieden. We kunnen nu bijvoorbe eld elke maand starten met een groep. Er kunnen nu mensen meedoen die eerder niet mee konden doen, zoals bijvoorbeeld die alleenstaande moeder-met-dreumes. Of die Nederlandse expat in Schotland. En de drempel is nog lager. Je hoeft namelijk niet een zaal in te stappen waar allemaal mensen zijn die je niet kent (iets dat de meeste mensen bijzonder spannend vinden). Je kunt gewoon inloggen en lijkt het je niets, haak je weer af.

Het grappige is dat het makkelijker is om af te haken, maar minder mensen dat lijken te doen. Mijn ervaring was dat na een start van een gewone Alpha er altijd wel 10 tot 20 procent van de mensen ergens aan het begin afhaakt. Bij de online Alpha lijkt bijna niemand af te haken (al kan dat er ook mee te maken hebben dat niemand iets anders te doen heeft ’s avonds...).  

Ik ben nu al een heel aantal keer te gast geweest om een inleiding te houden voor zo’n Alpha groep die online samenkomt. Ik log steeds weer verwonderd uit. Die jongen die vanaf zijn 18e geloof en kerk had laten verwateren en nu op zijn 31e via de Alpha ‘het geloof eigen had gemaakt’, zoals hij dat zei. Of die dame van 50 zich nu voor het eerst verdiept in geloof en bijbel. Of die studente die alleen de kinderbijbel had gelezen en via een huisgenootje op de Alpha was terecht gekomen. Ze doen samen een online zoektocht. En de Geest waait. Zoals altijd gaat Hij zijn verrassende gang door deze wereld. Gelukkig maar!

Niels de Jong

(Pionier-predikant Noorderlicht Rotterdam)