Zoek

De laatste dag van het gekste jaar dat we ooit hebben meegemaakt

De laatste dag van het gekste jaar dat we ooit hebben meegemaakt

Wat valt er te preken, aan het eind van een jaar waarin de wereld op zijn kop kwam te staan?

28 december 2020

De Amsterdamse theoloog Koopmans (1905-1945), wiens 75e sterfdag we onlangs herdachten, hield op oudjaarsavond in de Tweede Wereldoorlog, temidden van alle vertwijfeling over de rol van Gods handelen in de wereld zijn hoorders voor ‘dat de Heilige Schrift ons leert om de toevlucht te nemen tot de eigen Hand die ons sloeg’. Tegelijk stelde hij vast dat God en Zijn werk ‘delen in het grote “tevergeefs”. 

Wat zeggen wij, op de laatste dag van het ‘gekste jaar dat we ooit hebben meegemaakt’? Met die vraag gingen we te rade bij theoloog dr. Arjan Plaisier. Hij was van 2008 tot 2016 scriba van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Daarna was hij drie jaar verbonden aan wijkgemeente ‘De Fontein’ in Apeldoorn. Vier maanden vóór de coronacrisis uitbrak werd hij bevestigd als predikant van de Protestantse Gemeente Amersfoort.

In het gesprek – 50 minuten – gaat het onder andere over het ‘duiden’ van de crisis, waar komt die  behoefte vandaan? Heeft ‘corona’ de kerk niet alleen maar schade berokkend, of valt er nog meer te zeggen? Hoe heb je je als gemeentepredikant te verhouden tot de deining die er in de samenleving te bespeuren valt?

Dit gesprek is opgenomen in het kader van het project Preekhulp Advent, Kerst en Oud- & Nieuw. Deelnemers aan dit project ontvingen deze podcast al op een eerder moment.