Zoek

Betrokkenheid bij gemeenschap groter dan vóór corona

Betrokkenheid bij gemeenschap groter dan vóór corona

Als in Groningen op zondagmiddag 12.00 uur de live-stream vanuit ‘Het Pand’ begint, zitten in de omliggende wijk op 25 adressen de deelnemers klaar. ‘Sommigen zijn alleenstaand, sommigen kijken met z’n drieën of vijven’, zegt Jan Waanders. ‘De onderlinge band is hechter dan ooit, dankzij een grote Whatsapp-groep. Als ik ’s zondagsmorgens de hond uitlaat, krijg ik al een appje met een gebedspunt.’

25 november 2020

In verband met de coronamaatregelen zijn de vieringen van de geloofsgemeenschap in ‘Het Pand’ alleen online te volgen. ‘Na de openluchtvieringen in de zomermaanden hebben we nog een wandelviering georganiseerd. Bij die gelegenheid hebben we alle bezoekers een mapje meegegeven met liederen en teksten, zoals de tien geboden. En twee strookjes met versierwas, waarmee ze een kaars konden versieren. Als we nu bij een online-viering een kaars aansteken in Het Pand, doen kijkers hetzelfde met hun versierde kaars thuis. Of ik krijg doordeweeks een fotootje toegestuurd met een brandende kaars.’
Waanders kent de verhalen uit de media over predikanten die zich zorgen maken over het verval van de onderlinge gemeenschap. Zelf kent hij die zorg niet. ‘Ik constateer dat er veel wordt uitgewisseld. De betrokkenheid bij activiteiten is zelfs groter dan tevoren. We stimuleren ook de interactiviteit, bijvoorbeeld tijdens de diensten. Kijkers appen punten voor dank en voorbede.’

Ook bij de ‘gewone’ activiteiten, doordeweeks, ziet Jan eerder een toename dan achteruitgang. ‘We beginnen al om 14.00 uur met een leesgroepje, in het kader van huiswerkbegeleiding. Een extra activiteit, vanwege de toestroom. Mogelijk gaan we dat drie keer per week doen, meteen na schooltijd. De kinderclub had laatst 18 deelnemers. Misschien dat ze een uitlaatklep zoeken in deze coronatijd. Persoonlijk ervaar ik het als een zegen dat het zo goed loopt en dat ik elke dag én in het weekend betekenisvol bezig mag zijn.’
De voorbereidingen voor Kerst zijn inmiddels gestart. Geen lichtjestocht met kamelen en andere levende have, dit keer. Samen met Tirtsa Liefting, predikant van de Nieuwe Kerk en betrokken bij Het Pand, is een kleinschaliger opzet bedacht, in het kerkgebouw. In kleine groepjes kunnen bezoekers op de dag vóór Kerst tussen 14.00 en 19.00 uur langs een aantal episoden uit het kerstverhaal lopen. Aan het eind krijgen ze een zegen mee en een papieren slinger die ze thuis kunnen versieren. ‘Op die manier vieren we toch Kerst, binnen de regels van anderhalve meter.’

Woongroep-in-wording
Achter de schermen wordt gewerkt aan de vorming van een woongemeenschap in de wijk van Het Pand. Enkele echtparen uit het kernteam verkennen met de gemeente Groningen de mogelijkheid om een oud-schoolgebouw om te bouwen. Het moet een ‘plek van aandacht’ worden voor buurtbewoners, maar ook voor (internationale) studenten, ‘waar mensen met vragen en vreugde, pijn en verdriet, een luisterend oor kunnen vinden, zodat het niet alleen gedragen hoeft te worden’. Er komen zelfstandige woonruimten en een gemeenschaps- en gebedsruimte, een tuin waarin gespeeld en groente verbouwd kan worden.
Het Pand en de Tehuisgemeente ondersteunen het initiatief. Waanders: ‘Het kan een welkome aanvulling zijn op ons aanbod. Bijvoorbeeld als ze een ochtend- en avondgebed organiseren.’