Zoek

Eerst dit voor kids!

Eerst dit voor kids!

Twee jaar na de start van de populaire dagelijkse Bijbelpodcast ‘Eerst Dit’ komen de Evangelische Omroep en de IZB met een variant voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. De eerste aflevering is maandag 19 oktober te beluisteren.

15 oktober 2020

‘Geloofsopvoeding is één van de grote taken waar ouders in christelijke kring vandaag voor staan’, zegt Sjaak van den Berg, directeur van de IZB. ‘Deze taak is ingewikkeld geworden. De dagelijkse ‘huisliturgie’ in gezinsverband staat onder druk; ze wordt verbrokkeld door sport- en andere buitenschoolse activiteiten. Om ouders een steun in de rug te bieden hebben we ‘Eerst Dit voor kids’ ontwikkeld. Je zou het uitstekend samen kunnen beluisteren, bijvoorbeeld voor het slapengaan of aan ’s morgens tijdens het ontbijt. Ook op scholen kan de dagelijkse podcast zijn dienst bewijzen, voor de bovenbouw van het basisonderwijs.’

Vanaf maandag 19 oktober is dagelijks een aflevering te beluisteren. Schrijfster Anke van de Pol, bekend van o.a. de kinderboeken ‘De majesteit van belangRijk’ en ‘Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos’, leverde de teksten. De podcast biedt een raamvertelling over Daan, een jongen die samen met zijn vader allerlei klusjes doet. Tijdens het werk krijgt hij op een speelse manier bijbelverhalen te horen.

‘Eerst dit voor kids’ is gratis te beluisteren via eerstditvoorkids.nl, via het Youtube-kanaal van de EO, via de podcast-app of Spotify. De eerste reeks duurt 6 weken. Als de podcast in een behoefte blijkt te voorzien komt er in 2021 een vervolg. ‘Dat is mede afhankelijk van de inkomsten, want we steken er veel tijd en energie in’, zegt Van den Berg.

Elk jaar zamelen de initiatiefnemers geld in ter bestrijding van de onkosten. Het batig saldo wordt geïnvesteerd in nieuwe innovatieve podcasts, zoals Eerst dit voor kids. In december staat de lancering van nog een nieuwe podcast gepland, speciaal voor ‘zoekers’. Ds. Kees van Ekris voert daarin gesprekken met met min of meer bekende dertigers over de vragen ‘wie je bent (over identiteit), waar je bij hoort (over belonging), wat je te doen staat (over roeping), wat heilzame rituelen voor je zijn (over contemplatie), wat je hoop is’. Een gesprek waarin kernwoorden uit het christelijk geloof resoneren, kan luisteraars helpen bij het contact met niet- of ooit-gelovige familieleden, vrienden of bekenden.

Twee jaar geleden, in december 2018, presenteerden de EO en de IZB de podcast ‘Eerst dit’, met elke werkdag een bijbelgedeelte en een korte overdenking. De podcast groeide in korte tijd uit tot de populairste uit het aanbod van de publieke omroep. De app werd 65.000  keer gedownload. Dagelijks  zijn er ruim 25.000 luisteraars.