Zoek

Willemieke maakt filmpjes voor de kinderkerk

Willemieke maakt filmpjes voor de kinderkerk

Toen er door de coronacrisis geen fysieke kerkdiensten meer plaats konden vinden in Eethen en Drongelen, stopte ook de kinderkerk. Willemieke Riphagen besloot om bij de Focusdiensten filmpjes te gaan maken voor de kinderkerk. ‘Ik krijg appjes van ouders die zeggen dat de kinderen de proefjes leuk vonden. Ouders waarderen het dat ze met de kinderen kunnen napraten over de dienst en de kinderkerk.'

27 mei 2020

Willemieke is lid van de hervormde gemeente in Eethen en Drongelen en maakt deel uit van het Focusteam. ‘Ik leid regelmatig de kindernevendiensten, maar toen we niet neer naar de kerk konden door het coronavirus, stopte dat. Alles lag echt even stil, en dat was ook goed, want we merkten dat mensen heel druk waren om hun leven op de rails te houden. Na een paar weken werden er weer dingen opgepakt en was er ook weer een Focusdienst. Ik vond het jammer als er dan geen kinderkerk zou zijn. We horen in de gemeente namelijk dat ouders het mooi vinden dat het bij de kinderkerk over het zelfde thema gaat tijdens de Focusdienst. Van ouders begreep ik ook dat het thuis soms pittig is met thuisonderwijs, en ik dacht: ik weet niet of zij erop zitten te wachten om nu ook nog de kinderkerk te gaan doen op zondag. Misschien kan ik filmpjes gaan maken voor de kinderkerk. Mijn broertje vond het leuk om te filmen, en wilde wel helpen. Ik heb het besproken met onze dominee en hij vond het ook een leuk idee om te proberen.’

‘Ik heb gewoon een kinderkerk voorbereid net zoals ik altijd doe. Wat staat er in het materiaal en wat kan ik gebruiken? Ik vind zelf de gesprekjes met kinderen het meest waardevol, maar dat mis je nu. Er stonden wel wat proefjes in het materiaal, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Mijn broertje heeft het gefilmd en gemonteerd. Het was best even wennen om voor de camera te zitten als je dat nooit doet. Het is heel erg eenrichtingsverkeer, je mist het contact met de kinderen, en ik vind het juist altijd heel verfrissend om te horen hoe zij dingen ervaren. Nu ik het vaker gedaan heb, merk ik dat het ongemak er wat meer af is en dan gaat het makkelijker.’

Willemieke krijgt positieve reacties op de filmpjes. ‘Ik krijg appjes van ouders die zeggen dat de kinderen de proefjes leuk vonden. Ouders waarderen het dat ze met de kinderen kunnen napraten over de dienst en de kinderkerk. Dat is leuk om te horen. Ook oudere gemeenteleden kijken naar de filmpjes. Iemand vertelde: “ik kijk na de dienst ook altijd even wat Willemieke doet”.’

‘In onze gemeente steken we in iedere dienst de paaskaars aan en zingen we aan het einde van de dienst een lied. Ik ben ook een keer naar de kerk gegaan om dat op te nemen. Dat zijn rituelen die voor kinderen herkenbaar zijn. In de dienst wordt de kinderkerk ook nog steeds op hetzelfde moment aangekondigd. Ik vind het mooi dat die dingen hetzelfde blijven, ook al zijn veel dingen anders. Zolang er geen kinderkerk is, ga ik wel door met filmpjes maken voor de Focusdiensten. Ik vind het mooi materiaal, en het is jammer als dat niet gebruikt wordt. Wat mij aanspreekt is dat er veel verschillende opdrachten in zitten. Ik vind het fijn om een verhaal uit de Bijbel concreet te maken, en daarbij zijn de In beweging opdrachten heel waardevol.’

De gemeente startte in januari met het Focustraject. ‘Het is mooi om met elkaar zo’n concrete stap te zetten en hiermee aan de slag te gaan. Ik zat al op een kring en daar gebruiken wij nu ook het Focusmateriaal. Er komen mooie gesprekken op gang. De eerste keer een In beweging oefening doen was wel spannend. Het was mooi om daar de tweede avond met elkaar op terug te kijken en te delen hoe we dat ervaren hadden. De combinatie van bijbelstudie en in beweging spreekt mij erg aan, dat je geloof een concrete plek krijgt in je leven, op je werk of met vrienden. Dat je nadenkt: wat kan ik op deze plek van Jezus laten zien?’

De filmpjes van Willemieke voor de kinderkerk zijn te bekijken op het YouTubekanaal van de hervormde gemeente Eethen & Drongelen.