Zoek

Laptops, telefooncirkels en een podcast

Laptops, telefooncirkels en een podcast

Praktische hulp in de wijk en een dagelijkse podcast. De leidinggevenden van de multiculturele geloofsgemeenschap Geloven in Spangen (Rotterdam-West) draaien overuren tijdens de coronacrisis.

19 maart 2020

Nico van Splunter, buurtpastor in Spangen: ‘Al in een vroeg stadium zagen het probleem aankomen dat veel kinderen die noodgedwongen thuis moeten blijven verstoken zijn van digitaal onderwijs. Domweg omdat er geen computer is; of maar één computer voor meerdere kinderen. Via aanvragen bij grote fondsen in Rotterdam – familiebedrijven, havenbaronnen - hebben we geld geworven om hier iets aan te doen. Ook de gemeente Rotterdam nam een initiatief, maar we besloten daar niet op te wachten en zijn zelf begonnen. Inmiddels hebben we meer dan 100.000 euro ontvangen. Hier in Delfshaven/Spangen zijn 1100 laptops nodig; de verdeling vindt plaats via de scholen voor lager en voortgezet onderwijs. Die kennen hun pappenheimers en weten waar de nood het hoogst is.’

De eerste lichting laptops, ter waarde van 40.000 euro, is al verdeeld onder kinderen.

 Martijn de Jong en Nico van Splunter van Geloven in Spangen zijn een dagelijkse podcast begonnen en via een digitaal netwerk is er zo nu en dan een gezamenlijk gebedsuur. Mariska van der Blom, missionair kinderwerker, verspreidt creatief werk voor kinderen bij gezinnen, met een bijbelverhaal om (voor) te lezen. Een flyer (‘Beste buur…’) is 20.000 keer verspreid – ook in het Spaans, Portugees, Turks, Arabisch, Engels, Pools en Chinees.

Nico: 'We tellen nu 466 vrijwilligers bij de hulpactie ‘Delfshaven helpt’, die we samen met 30 andere organisaties uit de grond hebben gestampt. Het aanbod is gelukkig groter dan de vraag. We gaan nu aan de slag om de vrijwilligers in te zetten bij ‘telefooncirkels’, zo mogelijk binnen één straat. Een groot voordeel daarbij is dat we een wijdvertakt netwerk hebben in Spangen.

Het is af en toe een gekkenhuis. Maar het is ook mooi dat we als Geloven in Spangen als een spin in het web zitten en veel kunnen betekenen voor de wijk.’