Zoek

Omgaan met de coronacrisis

Omgaan met de coronacrisis

We leven in een bijzondere tijd. De dreiging verbonden aan het Coronavirus en de ingrijpende maatregelen maken veel mensen onzeker en ook hulpbehoevend. Enerzijds stelt dat de vraag aan individuele geloven, kerken en geloofsgemeenschappen hoe zij in hun eigen omgeving behulpzaam kunnen zijn. Welke extra nood ontstaat er? Wat kunnen we wel doen en wat niet? Daarnaast is het ook de vraag op welke manier gemeenten en geloofsgemeenschappen kunnen blijven functioneren. Wat betekent het als de samenkomsten een langere periode geen samenhang kunnen geven? Wat kan je doen om hierop in te spelen? Hier een aantal mogelijkheden.

13 maart 2020

Belangrijk!
Vanuit de IZB adviseren wij in lijn met het RIVM om sociaal contact vermijden. De ideeën die beschreven zijn moeten op die wijze ook geïnterpreteerd worden. Het is belangrijk dat we daarin allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Het gaat dus om het zoeken naar vormen waarin we het maximale voor elkaar kunnen betekenen door minimaal fysiek contact te hebben.

Dienen

 • Wat hebben de mensen horend bij de gemeente of geloofsgemeenschap nodig? Bedenk manieren om met elkaar mee te leven, en op praktische noden te kunnen reageren. Dat kan via app-groepen of belcirkels. Of misschien organiseren jullie het via kringen of huisgroepen (die allemaal wat mensen ‘adopteren’ die niet op kringen zitten).
 • Praktische hulp aanbieden aan ouderen of kwetsbare mensen in de wijk of doelgroep:
  • Decentraal: je kunt de mensen van jullie gemeente of geloofsgemeenschap aanmoedigen om klaar te staan voor kwetsbare mensen in hun eigen netwerken, en praktische tips geven wat ze zouden kunnen doen op persoonlijke titel. Denk aan boodschappen doen, medicijnen ophalen bij de apotheek, de hond uitlaten, een lift geven, op kinderen passen, maaltijden brengen etc.
  • Centraal: Ten tweede is het mogelijk om als gemeente of geloofsgemeenschap hulp aan te bieden op het dorp of in de wijk. Wellicht lukt het om een vrijwilligerspool te creëren waarmee je hulpvragen tegemoet kunt komen.
   • Overleg met alle relevante wijkinstanties en sleutelfiguren om af te stemmen hoe jullie kunnen helpen, en via welke lijnen het aanbod van hulp gecommuniceerd kan worden.
   • Als je aan de slag gaat met een vrijwilligerspool, stel dan tijdig goede protocollen op. Welke hulp kunnen jullie wel bieden en welke niet? Naar welke instanties kun je mensen verwijzen als je zelf niet kunt helpen? Welke hygiënevoorschriften gelden voor je vrijwilligers?
   • Er zijn vast ook mensen van goede wil van buiten in het dorp of in de wijk die zich willen aansluiten bij jullie initiatief. Zorg dus ook voor een mogelijkheid dat anderen zich kunnen aanmelden.
 • Voedselbank. Hoe staat de voedselbank er in jullie plaats voor? Kan de kerk/geloofsgemeenschap daar nog wat betekenen?
 • Opfleuren. Verder kun je nog denken aan creatieve manieren om mensen die het nodig hebben op te fleuren: laat kinderen een knutsel maken voor iemand die het nodig heeft, schrijf een kaartje, bak wat lekkers.

Denk niet alleen aan de ouderen en zieken. Zijn er alleenstaande ouders die het extra moeilijk hebben nu ze de extra zorg voor hun kinderen alleen moeten dragen? Zorgt de coronamaatregelen voor extra stress in huishoudens waar het onderling niet lekker gaat? Zijn er zzp’ers met zorgen om de toekomst?

Gemeente-zijn op afstand
De meeste geloofsgemeenschappen hebben afgelopen zondag aangepaste samenkomsten gehouden. Ook zijn samenkomsten helemaal niet doorgegaan. De komende weken zal geen enkele samenkomst op een reguliere manier doorgang vinden. Afgelopen zondag zijn kerken creatief geweest in het vormgeven van alternatieve manieren. In de praktijk blijkt dat bestaande kerken meer (technische) mogelijkheden hebben om dit te realiseren. Daarom is het goed om met elkaar te inventariseren en te delen welke mogelijkheden er zijn. We delen enkele praktische tips:

 • Het streamen van de samenkomst: Veel bestaande kerken kiezen voor deze optie. Predikant en kerkenraad houden fysiek een samenkomst die wordt uitgezonden via de kerkradio. Sommige kleine geloofsgemeenschappen of pioniersplekken hebben hiertoe niet de mogelijkheid. Een manier om toch uit te zenden is via YouTube. Via deze link is daar meer informatie over te vinden. Het is ook goed mogelijk om voorafgaan een samenkomst op te nemen en beschikbaar te stellen als download. Kan met geluid of video. Dit kan bijvoorbeeld door een bestand op Google drive of Onedrive te plaatsen en te delen met mensen.
 • Programma delen voor gezinnen: Een programma maken en delen met mensen thuis zodat met name gezinnen met kinderen ook actief iets kunnen doen. Via creatiefkinderwerk.nl deelt Matthijs Vlaardingerbroek materiaal om met kinderen thuis een viering vorm te geven.
 • Kringen online. Nu kringen niet fysiek samen kunnen komen, is het mogelijk om ze in aangepaste versie toch door laten gaan via Skype of Zoom.
 • Gebedspunten delen via de app.
 • Bemoedigen: via sociale media kun je bemoedigingen delen. Schrijf of neem een videoboodschap op.
 • Pastoraat: als bezoekjes niet mogelijk zijn, is contact via telefoon/skype een alternatief.