Zoek

'Ik zie nu al dat er meer openheid is gekomen'

'Ik zie nu al dat er meer openheid is gekomen'

Jozina Hoek is lid van het Focusteam in Schoonhoven. Hoewel de gemeente nog maar net met Focus is gestart, ziet Jozina nu al dingen veranderen. ‘Mensen die niet gewend waren om over het geloof te praten, doen dat nu wel. Dat vind ik heel bijzonder.’

22 januari 2020

De hervormde gemeente Schoonhoven startte in september met blok 0, de opstartfase van Focus. ‘Toen we met Focus begonnen, vond ik dat in het begin best even spannend’, vertelt Jozina. ‘Het moet wel aanslaan in de gemeente en daar voelde ik me als lid van het Focusteam verantwoordelijk voor. Maar gelukkig is het niet van mij afhankelijk. Daarom ben ik ook blij dat gelijk bij de eerste Bijbelstudie het belang van het gebed al naar voren kwam. Het is uiteindelijk Gods werk.’

Kwetsbaar
‘Bij de eerste Focusbijbelstudie vroegen we wat mensen van Focus verwachten. Er kwamen enthousiaste, maar ook minder enthousiaste reacties. Maar na een paar avonden hoor ik mensen tegen elkaar zeggen: “wat was het fijn om met elkaar te praten”. Je ziet dat er echt wat gebeurt. De gespreksvragen in het materiaal zijn heel open, en daardoor komen de gesprekken goed op gang. Ook met mensen van wie je eigenlijk helemaal niet gewend bent dat ze over het geloof praten. Ik ben lid van de vrouwenvereniging en daar werden persoonlijke vragen vaak overgeslagen. “Dat moet ieder voor zich maar beantwoorden”, werd er dan gezegd. Tot er een keer een vrouw wel op een vraag reageerde, en vervolgens nog iemand. En nu wordt er heel open met elkaar gesproken. Als één persoon zich kwetsbaar opstelt, wordt de drempel voor anderen om dat te doen ook lager. Iemand zei: “Ik heb iets persoonlijks gedeeld waar ik nog met niemand over gesproken heb. Ik zou dat nooit in de grote groep vertellen, maar in tweetallen durfde ik dat wel, en er ontstond een mooi gesprek.” Zo komt er van alles los en dat vind ik heel bijzonder om te zien.’

Jozina is ook een van de leiders van een ochtendkring. ‘Ik maak de Bijbelstudies dus vaak twee keer mee, op de vrouwenvereniging en op de ochtendkring. Maar als ik een Bijbelstudie voor de tweede keer doe, hoor en leer ik vaak toch weer nieuwe dingen. Er zit een mooie opbouw in het materiaal en ik merk dat ik al benieuwd ben naar het volgende blok, wat dat ons gaat brengen en wat ik daarvan kan leren.’

Wat hoop je dat Focus gaat uitwerken in de gemeente?
‘Ik hoop dat Focus voor verdieping zorgt, in de gemeente, maar ook voor mensen persoonlijk. Dat als we teruggaan naar de bron, naar Jezus, en Hem beter leren kennen, ook het verlangen groeit om die boodschap door te geven naar anderen. En ik hoop op openheid. Dat oefenen we nu in de gemeente en dat is al heel verrijkend. Als ik kijk naar een generatie terug, naar mijn ouders, die konden daar heel moeilijk over spreken. Ik hoop dat we ons kwetsbaar durven opstellen en uiteindelijk ook steeds meer een missionaire gemeente worden. De kerk staat midden in Schoonhoven, maar mensen hebben vaak geen idee wat er daar gebeurt en als wij daar niet over praten, horen zij daar ook niet van.’

Hoe ben jij zelf missionair?
‘Ik hoorde lang geleden van iemand die elke morgen bad of God in een gesprek een mogelijkheid wilde geven om te getuigen, en om daar zelf ook alert op te zijn. Een moment kan namelijk zo voorbij zijn. Dat heb ik altijd onthouden en probeer ik ook te doen. Als er ingrijpende dingen in je leven gebeuren en mensen vragen hoe het met je gaat, is dat wel een gelegenheid om te getuigen. Op de kruispunten van het leven is dat soms makkelijker en zijn mensen ook ontvankelijker, heb ik gemerkt. Mijn man is een halfjaar geleden overleden, en als ik vertel hoe hij ernaar verlangde om thuisgehaald te worden toen hij ziek was, levert dat hele bijzondere gesprekken op. Als je vertelt hoe je iets beleeft en hoe God je ondersteunt, dat je troost vindt in Gods Woord, worden mensen daar stil van. Dat heeft echt impact, ook op mensen die niet geloven. Dat vind ik heel bemoedigend.’

Ook je verhaal en/of ervaringen met Focus delen? Mail naar focus@izb.nl