Dr. John van Eck, emeritus-legerpredikant (Lexmond), verdiepte zich in de uitleg van Levinas en schreef een preekschets over Deuteronomium 19, de vrijsteden. Is zo'n bijbelwoord nog zo uit te leggen dat de hoorders op het puntje van hun stoel gaan zitten? Of zich er ongemakkelijk onder voelen, omdat de actualiteit met de handen te tasten is?

‘De bloedwreker gromt vervaarlijk aan onze poorten. We verdedigen ons met recht tegen hem. Toch laat hij ons diep van binnen ook de ‘sociale onbalans’ in de wereld voelen en in de samenlevingen die wij zo mooi hebben opgezet. Al is het niet onze intentie iemand leed te doen, helemaal vrijpleiten kunnen we onszelf ook niet. De Bijbel opent onze ogen daarvoor. De eerste stap naar herstel van de ontstane onbalans is helderheid (‘wakkerheid’) van binnen.’

Preekschets Deuteronomium 19.

Van Eck is van plan naar aanleiding van zijn studie van Lévinas nog een aantal preekschetsen te schrijven. De tweede in de reeks concentreert zich op Exodus 22:18: ‘De toveres zult gij niet laten leven’. Ook geen voor de hand liggende tekstkeuze. Maar in de preekschets ‘Betoverde wereld’ wordt het oude woord brandend actueel. Oordeel zelf:

Betoverde wereld – Preekschets over Exodus 22:18 – dr. J. van Eck

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief