Een blogbericht van Jolanda Aantjes. Ze nam deel aan de Areopagus-cursus 'Ontvouwen', het handboek voor protestantse prediking van Ciska Stark en Bert de Leede.

“Ga onder de mensen zitten, kijk open in de tekst en denk vooral niet aan je preek .. .” Paul Visser grijnst erbij, maar de serieuze toon is gezet. “Vraag steeds door naar de relevantie van de tekst voor je eigen leven en ga in gesprek met een sparringpartner. Hoor jezelf praten en uitleggen. Houd een eerlijke preek en bouw deze op. Ook in intonatie. Communicatie, performance is naast inhoud ook belangrijk.”

Zojuist heb ik mijn preek laten horen in de cursusgroep en in de bespreking komen deze handvatten naar boven. Het is niet de eerste preek die ik laat horen en zien. In het najaar van 2017 was de eerste ronde, in het voorjaar van 2018 de tweede. De tweede ronde is door ons als groep toegevoegd aan de cursus om te beluisteren/ te zien hoe we het studiemateriaal en de aanwijzingen geïntegreerd hebben in de praktijk.

Ik heb me vorig jaar aangemeld voor deze cursus met als studiemateriaal het boek ‘Ontvouwen. Protestantse prediking in de praktijk’, van Bert de Leede en Ciska Stark.

Om sterker te worden in het preekambacht. Als kerkelijk werker/ pastor ga ik bijna wekelijks voor in kerkdiensten in mijn gemeente en omgeving. En hoe blij ik ook ben met de reacties die gemeenteleden soms geven –  ‘fijne stem heeft u’, ‘u mag vaker komen’ of ‘goede preek’ –  ik zoek verdieping, inhoudelijke feedback. Hoe kan ik de hoorders deel van het verhaal laten worden, hoe is mijn overdracht en presentatie. Vooral dat laatste komt in het onderwijs amper aan de orde, maar heb ik wel nodig.

Feedback heb ik voldoende gehad. Daar zorgde de groep met haar diversiteit aan achtergronden en preekstijlen, wel voor. Nu het vervolg in de praktijk. Dat is niet zo eenvoudig oftewel ‘een uitdaging’.

Het is het kneden van een geheel tussen de inspiratie van de Geest, de opbrengst van de exegese, mijn betrokkenheid in de tekst en de zeggingskracht van de tekst voor de luisteraars. Een kneedproces met open einden, zo ervaar ik het. De Geest geeft ter plekke soms nog nieuwe dimensies eraan. En o ja, letten op de intonatie en stemkracht aan het einde van de zin, meer rust inbouwen en wat minder mijn handen laten praten.

Het is duidelijk. Deze cursus heeft mij veel gegeven. Nu nog leren om niet meer aan de preek te denken tijdens de voorbereiding…

Jolanda Aantjes

Pastor Protestantse Gemeente te Hall en Voorstonden

Eerbeek, april 2018

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief