IZB Impact

De Haven

Pioniersplek in multiculturele Utrechtse stadswijk

De missionaire gemeente De Haven op Kanaleneiland mag zich sinds zondag 15 juni 2014 officieel pioniersplek van de PKN noemen. De Protestantse Kerk stimuleert het ontstaan van pioniersplekken: experimentele geloofsgemeenschappen voor mensen die niet of niet meer in de kerk komen. De Haven is zo’n initiatief in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar de kerkelijke/missionaire presentie door vergrijzing en secularisatie onder druk kwam te staan.

De ‘vaste kern’ van de nieuwe kerkelijke gemeente bestaat uit inwoners van Kanaleneiland die tot 2013 lid waren van de Jacobikerk en de Nieuwe Kerk. Ze kregen het verzoek van de Protestantse Gemeente Utrecht om mee te helpen bij de opbouw een nieuwe geloofsgemeenschap in de multiculturele stadswijk. De kleine en vergrijsde gemeente van de Triumfatorkerk verhuisde naar een verzorgingscentrum in de wijk.

De gemeenschap gaat enthousiast aan de slag in de wijk. Er wordt meegewerkt aan diaconale en missionaire initiatieven, ook van andere organisaties. Het organiseren van kledingbeurzen is daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels zijn diverse bewoners van Kanaleneiland blij gemaakt met kleding van vrijgevige gemeenteleden van andere Utrechtse kerken.

In het voorjaar van 2014 werd ds. Marius van Duijn er benoemd als part-time predikant. In maart 2018 naam hij afscheid van De Haven. In de komende periode wordt gezocht naar een nieuwe pionier. De IZB is bij het project betrokken in de begeleiding en coaching.

Lees ook het interview met Marius van Duijn, in Tijding (zomer 2014)

Meer actuele informatie: www.dehaven-kanaleneiland.nl.

Deel dit project: Twitter Twitter Google E-mail

Volgende project

Het Badhuis

Pioniersplek | Zwijndrecht