‘Ik wist niet eens dat ik gedoopt was, dat heb ik net ontdekt in de doopboeken’, zei een oude man, die tijdens Open Monumentendag de Grote Kerk in Papendrecht bezocht, waar een doopexpositie was ingericht. Een ander zei: ‘Ik heb geen christelijke opvoeding gehad, maar ik zie net dat mijn vader gedoopt was.’

Voor heel wat bezoekers was het de eerste keer in tientallen jaren dat ze de kerk bezochten, vertelt kerkelijk werker Lisette Verweij. Deze doopexpositie was weer hun eerste bezoek, een soort hernieuwde kennismaking. 

Heel wat gemeenten hebben intussen ervaring met het organiseren van een doopexpositie. In Papendrecht – het werkterrein van Lisette Verweij – pakten ze het origineel aan, door alle als ‘niet-actief’ geregistreerde doopleden een brief te schrijven om hen te attenderen op de expositie en hen zo te herinneren aan hun doop. Aan de bezorgers van de brieven is gevraagd voor hen te bidden.

De brief oogstte allerlei reacties. ‘In sommige gevallen bleek de administratie niet actueel, anderen reageerden inhoudelijk. Er is zelfs contact met mensen die meer contact zouden willen met de kerk en daarmee mogen we nu aan de slag. Dat ervaren we als heel bijzonder!’ Vorige week hebben diverse schoolklassen een bezoek gebracht aan de expositie. Ze kregen daar uitleg van de predikant, in toga.

Voor een enkele bezoeker, zaterdag, lag het bezoek gevoelig: “Ik heb hier allerlei herinneringen liggen en daarom moet ik even tijd hebben om te verwerken dat ik hier weer ben.’

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief