‘Ik vind dit zo leuk! Eten is echt verbindend’. Mariette Huijser straalt terwijl ze de tafels opruimt. Eerder vanavond hebben bijna 60 voornamelijk senioren genoten van het wekelijkse wijkdiner in Bolnes.
Nieuwsbrief juni 2022
‘Eten is echt verbindend’

‘Ik vind dit zo leuk! Eten is echt verbindend’. Mariette Huijser straalt terwijl ze de tafels opruimt. Eerder vanavond hebben bijna 60 voornamelijk senioren genoten van het wekelijkse wijkdiner in Bolnes – een dorp tussen Rotterdam en Ridderkerk. De maaltijd wordt tegen betaling van een luttel bedrag aangeboden door de missionaire pioniersplek Het Anker.

Het gaat natuurlijk niet alleen om een betaalbare warme hap; samen eten is ook een ideale manier om contact te krijgen met buurtgenoten. Mariette: ‘Zojuist vertelde een vrouw: ik kom niet meer. Door haar doofheid voelt ze zich er niet helemaal bij horen. Reken maar dat je daardoor geïsoleerd raakt, als je de gesprekken om je heen niet meekrijgt. We proberen haar natuurlijk over te halen te blijven komen, dan zetten we haar gewoon aan een rustig tafeltje.’

Peter Huijser, de man van Mariette, is behalve pionier ook wijkpastor van de Boezemkerk (PKN). Dankbaar constateert hij dat de traditionele kerk en de pioniersplek elkaar versterken. De krimpende PKN-gemeente bloeit weer op en is niet bang voor een experiment hier of daar. Zo zijn er ‘Nederland Zingt’- diensten, die zowel vaste kerkgangers trekken als mensen die in geen jaren een voet over de drempel van een kerk hebben gezet. Beide groepen worden aangesproken door de opzet van deze bijeenkomsten: een eenvoudige meditatie, veel muziek en samenzang, met een nadrukkelijke rol voor de liederen van Johan de Heer.

Jonge gezinnen waren bijna verdwenen. Maar het feit dat er nauwelijks kinderen waren, vond Huijser geen reden om dan maar niks voor deze leeftijdscategorie te doen. ‘Dus nu is ook het kindermoment een vast onderdeel van de liturgie. En inmiddels is er kinderoppas en een kindernevendienst!’

Lees hier een uitgebreide versie van dit verhaal.

Magazine Tijding

Meer over deze pioniersplek is te vinden in ons magazine Tijding. Een gevarieerd blad waarin alle uithoeken van de IZB worden verkend. Aan de hand van interviews, reportages en columns kun je kennismaken met de bevlogen mensen die betrokken zijn bij ons mooie werk.

Ga bijvoorbeeld al lezend op pad met Jaap van den Born, missionair werker van Focus in de noordelijke provincies. En laat je inspireren door Dabar-jongeren, of een kinderwerker die jarenlang actief is in een aandachtswijk in Lelystad.

Niet bang voor wat stevige(r) kost? Dan is het essay van intercultureel theoloog Benno van den Toren aan te bevelen, over de urgentie van missionair werk. ‘Als je vanuit andere delen van de wereld naar de kerk in het Westen kijkt, valt op hoe sterk geloof hier gescheiden is van het dagelijks leven.’

Het magazine Tijding verschijnt eind juni; een digitale versie is hier te downloaden.

Delen:   Twitter    Facebook    LinkedIn Instagram
IZB
Breestraat 59 - 61
3811 BH Amersfoort

Copyright © IZB 2022