Van:                                                IZB Areopagus <areopagus@izb.nl>

Verzonden:                                   donderdag 15 juli 2021 13:49

Aan:                                                Marieke Verkaik | IZB

Onderwerp:                                  Company of Preachers #06 2021

 

 

 

In dit nummer: Wedergeboorte: nieuwe cursus, Sisyphus of Christus, Samen lezen en studeren, Correspondentie met een Rwandese collega, Mag ik u voorgaan in gebed?, Bemoedigingsbijeenkomst predikanten, IZB-Tijding Magazine.

 

1. Wedergeboorte: Nieuwe cursus

De roman Regeneratio van Eva Coolen vertelt het verhaal van twee meiden van 17 en 18 jaar - ze kennen elkaar van achter de kassa - die hun oude leven ontvluchten. Daar hebben ze alle reden toe. Onderweg gaat het gesprek tussen hen beiden over de ‘andere ik’ die ze zouden willen worden. Lichaamsidealen spelen een grote rol. Maar ook onvrede met thuis, misschien ook wel ongewenstheid. ‘Menigeen ging zelf op pad, daar hij thuis geen vrede had.’
Je gaat je aan die twee meiden hechten, gaandeweg de roman. Tijdens het wadlopen in Groningen toont de gids een krab die één van zijn scharen kwijt is, maar precies op die plek is een nieuwe schaar aan het groeien. ‘Regeneratio heet dat’, zo legt hij uit, ‘Wedergeboorte. Herschepping. Herleving.’

Het is intrigerend wat er in zo’n roman gebeurt, vanuit theologisch perspectief. Zou het zo kunnen zijn dat veel literatuur in essentie zich bezighoudt met grondvragen van ons menselijk leven? Kun je door een goede lezing hiervan misschien ook taal opdoen voor de grondwoorden van het christelijk geloof? Hoe gaaf zou het zijn, wanneer je in de belevingswereld van twee cassières iets kunt uitleggen over wat bedoeld wordt met wedergeboorte in de christelijke traditie!

Tijdens het PreekFestival in 2019 was er een sessie over Literatuur & Prediking, onder leiding van (inmiddels dr.) Tjerk de Reus. Wie erbij was, weet hoe fascinerend dat was. Zo’n 150 collega’s hingen aan de lippen van een literatuurcriticus van formaat, die literaire thema’s zo weet te verwoorden dat je ineens ‘de theologie erin ziet’. Daar ontstond het idee om datzelfde een keer uitgebreider te doen. We selecteren een roman, Tjerk legt een middag uit wat hij allemaal in die roman leest, en daarna gaat elke deelnemer zelf aan de slag en verwerkt die existentiële en theologische thematieken in een preek. In de tweede sessie bespreken we die ervaringen en leren we van elkaars preken.

We selecteerden ‘Regeneratio'. De andere roman die we behandelen is Jack, van Marilynne Robinson. Daar stuiten we op een andere thematiek. Gaat dat boek in essentie niet over de vraag of een leven een verloren leven kan zijn? Zo ziet Jack zijn leven, denk ik, als ‘gedoemd te mislukken’. Ook in metafysische zin. Verkent Robinson in deze roman die vragen?

In onze najaarscursus gaan we deze vragen aan. Klinkt misschien wat als ‘voor eigen parochie’, maar ik denk dat het je goed zou doen, zo’n gezamenlijke lezing en oefening, samen woorden zoeken voor werkelijkheden als wedergeboorte, verlorenheid en verlossing. Op de website vind je de manieren om je op te geven. De cursussen zijn ’s middags, voor de file zit je weer in de auto, en het is op de Wittenberg in Zeist. We organiseren het samen met de PEP. Als je meedoet, weet je gelijk welke twee zomerboeken je kunt meenemen op vakantie.

Meer informatie en inschrijven via pepredikanten.nl

 

2. Sysiphus of Christus

Het nieuwe boek van dr. Willem Maarten Dekker is ook een soort ‘lezing’ van onze cultuur, maar dan gericht op het begrip ‘geluk’. Aan de hand van filosofen, poëzie, psychiaters, bijbelfragmenten en theologen maakt hij scherpe observaties over hoe geluk beleefd wordt in onze tijd. Bijvoorbeeld: Geluk is gesubjectiveerd. Het is niet meer verbonden met deelnemen aan het objectief goede. Maar er worden in het boek ook woorden gegeven aan het goed recht van geluk en aan een integere christelijke verwoording van wat geluk is. Er zitten schitterende passages in het boek, over het geluk van de rechtvaardiging, over seksualiteit en vriendschap, over bijbellezen, dag in dag uit, en van voor tot achter, en dat steeds opnieuw, zodat God levend voor je wordt. Het gaat ook over betekenisloosheid, en dat het goed is dat onder ogen te zien, omdat het je ook juist tot Christus kan duwen.

Koos van Noppen en ik waren enthousiast, en we gingen naar Waddinxveen voor een interview. Dat was een mooie morgen. Met humor, oprechtheid en inzichtgevende observaties.

Bij deze het gesprek.

 

 

3. Samen lezen en studeren: ‘Jezus’ van Henk Bakker

Richting Advent en Kerst, in de liturgische luwte van het najaar, is het misschien een goed moment om samen een nieuw boek over Jezus te lezen. Henk Bakker heeft een boek geschreven over Jezus en dat is goed ontvangen. Los van hoe je het boek taxeert overigens, is het sowieso goed om steeds opnieuw je taal te verdiepen en te verfrissen, zeker als het gaat om Hem. Hoe goed doet het de gemeente als ze in de prediking en in de gebeden proeft dat er iemand op de kansel staat die opnieuw bezield is geraakt door Jezus. Hoe verrijkend is het wanneer je ook qua theologie en geestelijke verdieping iets nieuws ontdekt door studie en gesprek, en popelt om dat vanaf kansel en in catechese dóór te geven.

In de tweede week van oktober beginnen we daarom twee leesgroepen met collega’s (regionaal gespreid), onder leiding van dr. Wim Dekker.

Kijk op Cursussen en studiedagen - IZB voor verdere informatie en inschrijven.

 

4. Het goede leven coram Deo

Ds. Leo de Wit benaderde ons een tijdje geleden om samen met Areopagus een cursus te organiseren. Over het goede leven coram Deo. Wij herkenden dat thema en gingen er graag op in. Het is immers wel frappant. Als Vlaamse psychiaters zeggen dat onze cultuur ons ziek maakt, dan wordt er breed instemmend geknikt. Misschien dat we dat in de kerk dus ook moeten durven zeggen: omwille van het goede leven, kijk uit met alles in deze tijd wat je uit elkaar trekt.

Maar, wat is dan dat goede leven? En laten we eerlijk zijn: Oefenen we ook in de kerk in dat goede leven wel? Daar gaat deze preektraining over: een tweedaagse, we gaan met verschillende pericopen aan de gang, je verfrist je eigen homiletische vaardigheden en je doet de ervaring weer op dat theologiseren in essentie een gezamenlijke activiteit is.

Deze tweedaagse is momenteel volgeboekt.

 

 

5. Dear Mahirwe/ Dear Kees – Correspondentie met een Rwandese collega

Waarom zouden we vooral uit de krant lezen over mondiale ontwikkelingen (migratiestromen, ecologische veranderingen, spanning tussen Christendom en Islam)? Waarom niet veel directer, bijvoorbeeld van een collega? Wat betekenen die ontwikkelingen voor de lokale gemeente, voor de prediking? We zochten contact met de GZB, en Jaap Haasnoot noemde de naam van rev. Mahirwe Obadias, uit Rwanda. Vorige keer schreef hij over de effecten van Covid op predikant en gemeente. Toenemende armoede betekent voor predikanten in Rwanda dat er ook voortdurend een vraag om eten en drinken aan je wordt gesteld. In de vorige brief schreef collega Mahirwe dat sommige gemeenteleden dit beleven als een beproeving, maar juist dan hun trouw en geloof tonen. Anderen haken af, tenminste, ik meende dat hij dat schreef. Er zat een fascinerende uitdrukking in die eerste brief: Some even went back fishing. Of lees ik daar veel te veel in, en gaat het letterlijk om ‘landlui’ die om te kunnen eten de zee opzoeken? Dat is het intrigerende van intercultureel contact in de wereldkerk: Wat bedoel je, herken je onze situatie, begrijp ik de jouwe? Ik vroeg Mahirwe daarom ook naar secularisatie.

Bij deze mijn brief. Volgende keer hopen we zijn antwoord te lezen.

 

6. ‘Mag ik u voorgaan in gebed?’

Tijdens de coronacrisis waren alleen online uitzendingen mogelijk en dat gaf collega Hendrik Mosterd (Adventkerk, Amersfoort) een ‘extra gevoel van urgentie’ bij de voorbereiding van de preek en de liturgie – en dan vooral ook de gebeden. Hij liet zich daarbij inspireren door werk van Walter Brueggemann. ‘Bij het bidden van deze gebeden had ik sterk het gevoel dat er verstilling en concentratie gebeurde. Meer dan bij andere gebeden had ik het gevoel dat wij inderdaad samen voor het aangezicht van God kwamen te staan.’
Op ons verzoek schreef Hendrik Mosterd er een bijdrage over voor Company of Preachers: Naderen tot God. Een waardevol pleidooi voor meer focus in de gebeden van de liturgie, dat helpt om je te concentreren en om meegenomen te worden. Als toegift vind je hierbij ook nog twee gebeden die Hendrik in de diensten uitsprak.

 

 

7. Bemoediging predikanten en kerkelijk werkers

Areopagus-start, 31 augustus, St. Joriskerk, Amersfoort

Opstarten na de vakantie is altijd al een ding, dit jaar helemaal. Wat ga je doen komende maanden? We dachten: Waarom komen we niet even bij elkaar op een avond aan het begin van het seizoen. Een mooie kerk, mooi stuk muziek, gebed en een lied, en hopelijk iets van bezieling. Daarna een glas wijn en elkaar weer wat spreken.

Ben je predikant of kerkelijk werker, welkom. Het is in het koor van de St. Joriskerk, in Amersfoort, dinsdagavond 31 augustus, inloop vanaf 19.45 uur/20.00 uur begin. Het is een bijeenkomst ter bemoediging en inspiratie. Kees van Ekris, studieleider van Areopagus, zal iets delen over het Areopagus-boek dat hij aan het schrijven is, Op blote voeten. Preken voor tijdgenoten (het is op twee hoofdstukken na gereed en verschijnt voorjaar 2022). Paul Visser gaat voor in een liturgisch moment, met muziek en voorbede voor elkaar. Daarna dus tijd om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Ervaar de kameraadschap en onderlinge verbondenheid, aan het begin van een nieuw seizoen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Meld je hier aan en reis zo mogelijk gezamenlijk.

 

8. Allerlei

Tijding Magazine:Begin deze maand verscheen een zomer-magazine van de IZB, meer dan 50 pagina’s met interviews en reportages. O.a. een uitvoerig gesprek met Henk Boerman, coördinator missionaire projecten; een reportage uit Sebaldeburen, een blik achter de schermen van de bijbelpodcast Eerst Dit en een bijdrage over de pilot van Areopagus-lokaal. Ds. Wim Vermeulen (Jacobikerk, Utrecht) schreef een essay over de prioriteiten van de gemeente – een bijdrage die zich goed leent voor een bespreking in de kerkenraad. Lees het nummer digitaal. Of mail je postadres even met info@izb.nl en bestel gratis extra uitdeelexemplaren voor je kerkenraad/gemeente.

Studiemiddag: Donderdag 14 oktober organiseert de christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha Nederland in samenwerking met de projectgroep ‘Eenvoudig leven’ in de Amersfoortse Bergkerk een studiemiddag voor predikanten/theologen over geloof en duurzaamheid. Wat staat de kerk te doen met het oog op de klimaatverandering? Hoe preek je over de schepping? Hoe stel je het thema ‘duurzaamheid’ aan de orde in de gemeente? Sprekers zijn prof. dr. Kees van der Kooi, emeritus hoogleraar VU / Erasmus Universiteit, en Paul Schenderling Msc, econoom/publicist. Kijk hier voor meer info en aanmelding:

Een collegiale zomergroet, tot slot. We sluiten dit bizarre covid-jaar af met een vreemde mix van gevoelens. De opluchting dat we misschien weer konden gaan bouwen aan gewoonweg contact, gewoonweg samenkomen, zingen, avondmaal vieren en weer eens een gemeenteweekend ofzo, die opluchting was van korte duur. Blijkbaar moeten we vooralsnog wennen aan het blijvend-ongewisse, wat dit betreft. Misschien helpt het ons ook om de dingen wat los te laten. Wij hebben de regie over de dingen niet, zoveel hebben we wel opnieuw geleerd. Om een beroemde episcopaalse broeder te citeren: ‘Het is Uw kerk, ik zoek de komende weken even wat refreshing’.

Hopelijk ontvang je tijd om wat uit te ademen, dankbaar te zijn om wat je hebt mogen doen, af en toe wat verwondering op te doen, over de bergen, de zee of een kind dat speelt in het zand. Soms ook de vreugde van een bezoek aan zomaar een kleine gemeente, in Frankrijk of Friesland, en te beseffen dat de kerk klein kan worden, soms heel klein, maar nooit zonder betekenis.

 

Kees van Ekris

Collegiale en amicale groet,
Mede namens Paul Visser en het hele Team Areopagus
Kees van Ekris

(programmaleider IZB-Areopagus)

Elke maand schrijf ik je graag enkele losse flarden over waar ik me als programmaleider van Areopagus mee bezighoudt en wat we organiseren. Een platform ook om elkaar te inspireren, met literatuur-, film- en podcasttips, met suggesties over theologie, commentaren, Neu-erscheinungen, homiletiek en cultuur. Hopelijk allemaal ten dienste van de preek van komende zondag. Een platform, ook om je te attenderen op studiedagen, bijeenkomsten en cursussen. Het is een maandelijks AreopagusMagazine, maar dan korter. Heb je zelf een lees-, kijk- of luistertip, deel het via mij met andere collega’s (cma.vanekris@izb.nl).

Copyright © IZB Areopagus 2021

Deze nieuwbrief niet meer ontvangen?