Column door ds. Pieter Versloot, missionair predikant Groningen (Martinikerk).

Jeanne, een stoere Groningse van 80, kent via de Voedselbank een vrouw die haar heeft verteld dat ze euthanasie wil plegen. Maar vóórdat het zover komt, wil de vrouw eerst nog een dominee of een pastoor aan haar bed. Nu heeft Jeanne in het verleden weleens een enkele keer contact gehad met mijn voorganger, ds. Sjaak van den Berg. Dus zoekt ze het adres, ze belt op en krijgt mij aan de lijn.Ik ga met Jeanne bij de zieke vrouw langs. Haar leven ligt op alle terreinen aan diggelen. Haar gezondheid, haar huwelijk, de relatie met haar kinderen, alles. In het gesprek merk ik al snel dat haar besluit vastligt.

‘Waarom roept u me er dan toch bij?’ vroeg ik.
Ze wijst naar de bordje aan de muur. “Bij U schuil ik.”
‘Dat heb ik ooit op een rommelmarkt gekocht. Ik geloof in de God van dat bordje. Ik geloof dat Hij er is, maar ik kan niet meer. Ik hoop dat Hij me vergeeft, als het zover is…’Een paar dagen later kom ik bij haar terug, Ik had tijd gevraagd haar situatie te overwegen.
‘Drie dingen wil ik graag zeggen. De tekst op uw wandbordje komt uit de Bijbel, Psalm 143. Zal ik die voorlezen?’ Ze herkende zich er helemaal in. ‘Dit is mijn leven’.
‘Mag ik met u bidden?’ Ja, dat mocht.
‘Wat u ook besluit, ik wil er voor u zijn. Als u van uw plannen afziet, zal ik u bijstaan.
Als u bij uw besluit blijft, kom ik op uw begrafenis.’
“Wilt u dan op mijn begrafenis komen en psalm 143 lezen?” vraagt ze.Met een handjevol mensen begraven we haar een paar weken later; zeker de helft is hulpverlener. Haar 27-jarige zoon spreekt ons ontroerend toe; haar verslaafde dochter ontbreekt. Ze zou teveel stennis schoppen. Ik lees psalm 143, zeg er wat over en we bidden samen.

Een week later spreek ik Jeanne weer, de 80-jarige vrouw, bij wie het contact was begonnen. Ze is bij het graf geweest.
‘Er ligt een opengeslagen bijbel op’, vertelt ze.
‘Het heilige boek ligt daar in weer en wind….
“Had u hem laten liggen?”
Ik had hem niet laten liggen.
“Dan moet haar dochter het hebben gedaan.’
‘Is zij gelovig dan?’
‘Op haar manier wel….!

’Missionair werk begint bij onvoorwaardelijk beschikbaar zijn. Daardoor ontstaan vaak onverwachte openingen. Jeanne had eerder Sjaak kort ontmoet. Blijkbaar had hij zoveel vertrouwen gewekt, dat ze naar zijn kerk belde toen ze tegen een probleem aanliep.

Hoewel de kwestie van de euthanasie me niet loslaat, ben ik dankbaar voor het contact dat ik had met de vrouw.

Binnenkort heb ik een afspraak met haar zoon.

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat….”

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief