‘Morgen rond deze tijd? Dan zit ik in onze wekelijkse management team vergadering. Daar beginnen we altijd mee op maandag. In ons technische bedrijf is het dan altijd weer een uitdaging om in onze beslissingen ratio te verbinden met aandacht voor personen.’

‘Maandagmorgen rond deze tijd? Niet zo makkelijk te zeggen, omdat ik door mijn leeftijd niet meer zo’n vast patroon heb. Maar we beginnen de dag altijd samen met een stukje lezen uit de bijbel. Daar praten we over en dan bidden we samen. En we zingen een lied.’

‘Morgen rond deze tijd? Ik werk in de buurtzorg, dus waarschijnlijk ben ik dan bij iemand thuis. Ik word altijd heel blij van de verscheidenheid van de mensen die ik ontmoet. Hoe druk het ook is, het kwartier dat ik bij iemand kan zijn, ben ik er helemaal voor die persoon.’

‘This Time Tomorrow’ – of ‘Morgen rond deze tijd’ – is een format dat we bij Focus in blok 3 gebruiken om verhalen over ons dagelijks leven te introduceren binnen de momenten dat we als gemeente samen zijn. Het gaat om een paar heel eenvoudige vragen:

  1. Waar ben jij morgen? Wat doe je daar?
  2. Wat maakt je daar blij/waar heb je zin in?
  3. Wat maakt je daar verdrietig/waar zie je tegen op?
  4. Waar kunnen we voor bidden en danken?

Een kort interview van een paar minuten aan de hand van deze vragen levert heel mooie inkijkjes op in wat andere gemeenteleden bezighoudt op de momenten doordeweeks als we elkaar niet zien. En heel vaak hoor je in de kleine, kwetsbare verhalen iets dat je zelf de spiegel voorhoudt: misschien zou ik dat ook eens zo kunnen doen.

Bovenstaande voorbeelden zijn afkomstig uit de Sint Jansgemeente in Gouda en de Hervormde Gemeente in Krimpen aan de Lek. Ze waren te horen tijdens kerkdiensten en tijdens een startbijeenkomst van het bezoekwerk. De gebedspunten die worden genoemd worden dan meegenomen in de voorbede.

Daarnaast laten we This Time Tomorrow terugkomen op zoveel mogelijk bijeenkomsten: tijdens een startavond voor kringen, een gemeenteavond, een avond over het bezoekwerk, een toerustingsavond voor jeugdwerkers. Het format wordt ook gebruikt voor een serie korte interviews met gemeenteleden die in het kerkblad en/of de weekbrieven verschijnen.

Waarom doen we dit?

We willen gemeenten zijn waarin ons geloof en ons dagelijks leven nauw met elkaar verbonden zijn. Daarom geven we dat dagelijks leven ook een plek in de eredienst en bidden we dan heel concreet voor elkaar voor ons leven op de plek waar we morgen zijn. Dat heeft een een belangrijke symbolische waarde: we zijn niet alleen gemeente van Christus als we bij elkaar zijn, maar ook als we verspreid in de samenleving onze plek in nemen.

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief