Steeds meer gemeenten zien in Focus de manier om hun verlangen naar verdieping en verbreding richting te geven. Begonnen in januari van dit jaar tien gemeenten aan een Focustraject, inmiddels zijn nog eens vijftien gemeenten aan de opstartfase begonnen, om in januari 2020 officieel te starten.

Elke gemeente heeft een eigen trajectbegeleider. Hiervoor kwamen er onder meer drie nieuwe trajectbegeleiders in dienst. In enkele gemeenten neemt de eigen predikant de rol van trajectbegeleider op zich, hierbij gecoacht door het IZB Focusteam. In alle gemeenten is een Focusteam in het leven geroepen, en samen met de trajectbegeleider wordt een plan van aanpak gemaakt en worden kringleiders toegerust. De gemeente raakt vertrouwd met het materiaal en de werkwijze van Focus door op de kringen vijf gesprekken te voeren (blok 0) waarin ze de Bijbelse onderbouwing van de kernwaarden van Focus leren kennen. Stap voor stap worden de vier pijlers van Focus geïntroduceerd: Bijbelstudie, Verhalen delen, In beweging komen en Gebed. Daarnaast wordt in erediensten een basis voor Focus gelegd voor de hele gemeente.

Focus buiten de PKN
Ook buiten de PKN is er belangstelling voor Focus. Inmiddels wordt er nauw samengewerkt met het deputaatschap Evangelisatie van de Christelijk Gereformeerde Kerken met het doel om in gemeenten van dit kerkgenootschap in 2020 een Focuspilot te starten.

Focus heeft ook internationaal de aandacht getrokken. In België start een pilot in de Evangelische Gemeente in Herentals. Binnenkort gaan ook in Zuid-Frankrijk 4 UNEPREF (evangelisch-gereformeerde) gemeenten in de startblokken. Deze Focustrajecten worden begeleid door Ds. Geert Lustig die speciaal met deze opdracht in samenwerking met de GZB in januari 2020 zal worden uitgezonden.

De gemeenten die in 2020 gaan starten zijn Nieuwe Pekela, Middelharnis, Genderen (hervormd en gereformeerd), Eethen en Drongelen, Nieuwerkerk aan den IJssel (wijk 1 en 2), Schoonhoven, Amersfoort (Nieuwe Kerk), Veenendaal (wijk 9), Beekbergen, Vollenhove, Steenwijk en Nieuweroord Noordscheschut. De gemeenten Genderen en Eethen & Drongelen trekken samen op in een Focustraject.

Lees hier meer over het Focustraject.

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief