Hoe leef je als christen in het Midden Oosten, in Syrië? En hoe ervaar je het als je vanuit zo’n volstrekt andere situatie in Nederland terecht komt? In de Focusdienst op 5 mei jl. in de Meentkerk van Huizen, sprak Harm Rebel met Safa Atallah.

In 2016 is zij met haar gezin vanuit Damascus, waar zij bij een christelijke gemeente behoorden, gevlucht naar Nederland. In Huizen vonden zij aansluiting bij de Meentkerkgemeente, samen met nog een ander Syrisch gezin. Ze zijn er warm ontvangen, en voelen zich er inmiddels thuis. Al blijft er altijd heimwee naar het land en naar de stad die ze noodgedwongen achter zich lieten.

Het was een ontroerend moment om juist op bevrijdingsdag de stem te horen van iemand die uit oorlogsgebied is gevlucht en geconfronteerd is met geweld, knagende onzekerheid, gebrek aan van alles. Het gesprek ging vooral over de stem van Jezus, en de herkenning van die stem in de het concrete leven. Safa vertolkte dat juist in de moeilijke tijd daar zij de hulp en steun van God heel tastbaar hebben ervaren. En dat zij de mogelijkheid om hun land te verlaten, hebben ervaren als de stem van Jezus. Zij konden en mochten gaan. Hier in Nederland willen zij Hem blijven dienen, en daarom zijn ze dankbaar dat ze ook hier een christelijke gemeente hebben gevonden, om het geloof te delen en hier in een heel andere cultuur hun weg te vinden. De gemeente van de Meentkerk toonde zich zeer betrokken, en gaf Safa een warm applaus.

Na de dienst werden en bij de koffie Syrische zoete koekjes gedeeld, verzorgd door Iman Bitar, een ander Syrisch gemeentelid. Het werd zeer gewaardeerd!

 

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief