Van 19 tot 23 oktober reisde een groep van 11 jongeren uit 6 Focus-gemeenten naar Praag. In de afgelopen weken hebben ze op verschillende plekken en momenten hun ervaringen met hun thuisgemeenten gedeeld. Ze hebben dit als heel opbouwend ervaren: ze kregen veel positieve reacties en er werden veel vragen gesteld.  In Nijkerk is de gemeente na de presentatie gelijk ook in beweging gekomen om het concept van triades uit te proberen dat door Network Praha wordt gebruikt.

Triades zijn groepjes van 3 mensen die op een doordeweekse dag overdag of ‘s avond met elkaar afspreken in een café, restaurant of koffiehuis. Tijdens die bijeenkomsten delen ze allereerst hun leven met elkaar: hoe gaat het, wat speelt er in je leven, je werk, je opleiding? Vervolgens lezen ze samen in de bijbel. Ze bespreken met elkaar hoe het gelezen gedeelte van toepassing is op de situaties die ze zojuist hebben gedeeld. Daarbij stellen ze elkaar de vraag: wat wil je concreet met de boodschap van dit gedeelte gaan doen in de komende week en hoe kunnen we je daarbij helpen? Vervolgens bidden ze met elkaar. Bij de eerstvolgende bijeenkomst is de eerste vraag: hoe ging het met wat je je vorige keer had voorgenomen?

Triades staan open voor nieuwe mensen. Als je bijvoorbeeld tijdens de triade een aantal keer gesproken hebt over een collega, een vriendin, een buurman en misschien ook voor die persoon gebeden hebt, kan de vraag komen: waarom nodig je hem of haar volgende keer niet gewoon uit om een keer mee te komen? Omdat de triades op een openbare plek plaatsvinden, is de drempel om aan te schuiven erg laag. Aanschuiven bij een groep van 3 mensen, waarvan je er in elk geval al één kent, is ook voor introverte mensen haalbaar. Bovendien gaat een groot deel van het gesprek over het gewone leven en daar kan iedereen over meepraten. Als dan vervolgens ook de Bijbel opgaat, kan zelfs iemand zonder christelijke achtergrond meedenken over de vraag hoe dit gedeelte op zijn of haar levenssituatie van toepassing kan zijn.

Na de presentatie van Henk Post en Eva de Greef in Nijkerk gingen zij samen met leden van de Focus-groep voor in de zaal staan. Elk van hen had 2 kaartjes in handen. De vraag was: wie van de aanwezigen wil met één van ons een keer een triade uitproberen? Mensen konden vervolgens naar voren lopen om bij één van de Focusgroep-leden of bij Henk of Eva een kaartje op te halen. Zo konden ze zich aansluiten bij iemand die ze al kenden en vertrouwden. Op die manier werden ter plekke 9 triades gevormd.

De eerste triades hebben inmiddels plaatsgevonden. De reacties zijn positief. Sommige triades hebben al een vervolgafspraak gepland. Natuurlijk is het spannend om in een koffietentje de bijbel open te doen en te bidden, maar ook wel weer mooi om ‘gewoon’ te doen.

In de loop van januari zullen we ook in de andere gemeenten mensen uitnodigen om aan vergelijkbare initiatieven mee te doen.

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief