Kom en zie’ was het thema van de 1e Focusdienst op zondag 20 januari. In het Johannesevangelie worden de leerlingen van Jezus met deze woorden geroepen. Hij staat aan het begin. En vervolgens roept de één de ander erbij. Kom je ook? Kom je mee? In en om de dienst waren er twee manieren van verwerking gekozen.

In de dienst het kindermoment. In plaats van alle kinderen naar voren te laten komen, is er één geroepen. Dit meisje riep vervolgens een ander erbij. Toen waren er twee. Deze twee nodigden ook weer een ander uit: vier. Uiteindelijk stonden alle kinderen voorin de kerk. Een ‘live’ manier van verwerken van het Bijbelverhaal.

Na de dienst gaf de gemeente breed gehoor aan de ‘creatieve’ verwerking die was aangekondigd. Op de diverse tafeltjes lag een vel papier met een kerk erop getekend en slechts één vraag:

In de contouren van de kerk werden namen ingevuld, of aanduidingen van personen: mijn vriend, mijn kinderen, mijn collega, mijn zus.

Ik was getuige van een paar ontroerende gesprekken:

‘Ik weet wel wie ik ga invullen. Mijn broer. Ik ben al zolang met hem in gesprek.’

‘Wij moeten direct denken aan onze zoon. Zo ndag is zijn sportdag.’

‘Ik moet denken aan iemand uit de buurt, met wie ik wel eens een praatje maak.’

Ik merkte dat de deelnemers blij waren dat ze zich op dit punt konden uiten en dat ze aan elkaar de betrokkenheid merkten op naasten/buren en ook elkaars zorg konden delen. Het waren kostbare momenten.

Ds. Klaas van Meijeren,

trajectbegeleider

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief