In 2020 starten vijftien nieuwe gemeenten met het Focustraject. De Focusteams van deze gemeenten kwamen bij elkaar op zaterdag 30 november voor een leer- en inspiratieochtend.

Het enthousiasme is merkbaar deze ochtend. Verschillende gemeenten zijn al gestart met blok 0, de introductie van Focus, anderen zijn nog in de opstartfase en hopen vanaf 1 januari te gaan starten. In groepjes maken de Focusteamleden kennis met teamleden uit andere gemeentes en worden ervaringen uitgewisseld.

In de Bijbelstudie staat Jan-Maarten Goedhart, hoofd van IZB Focus, stil bij Romeinen 12, waar Paulus ons oproept om onszelf ‘als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen’. Eugene Peterson vertaalt dat als volgt: ‘So here’s what I want you to do, God helping you: Take your everyday, ordinary life—your sleeping, eating, going-to-work, and walking-around life—and place it before God as an offering.’ Je gewone dagelijkse leven verbinden met je geloof, dat is waar het om gaat bij Focus. Focusteamlid Sander Graafland: Ik hoop dat onze gemeente door Focus verschil gaat maken in het dorp en dat we relevant worden voor mensen die Jezus niet kennen. Niet via activiteiten, acties of commissies, maar gewoon in ons dagelijks leven.’ Marieke van de Beek, lid van een Focusteam: ‘We hadden een mooi gesprek hierover in ons groepje. We mogen en moeten ons hele leven in Gods dienst stellen. Dat betekent dat in ons leven zichtbaar is dat we Hem dienen. Het kan soms erg moeilijk zijn om met mensen die niet geloven iets te delen over wie God voor ons is. Onze maatschappij is individualistisch, mensen vinden het vaak prima dat jij gelooft, maar val hen er niet mee lastig. Maar wij mogen bidden dat God ons ontmoetingen wil geven met mensen die ons vragen stellen. En die vragen geven ons de kans om te getuigen, om te vertellen waarom we bepaalde keuzes maken, om te delen wie onze God is.’

Trajectbegeleider Martijn van den Boogaart ging in op het veranderproces dat Focus beoogt. Verandering in ons persoonlijk leven en in de gemeente door de heilige Geest, het Woord en gebed. Ook gaf hij praktische tips voor de Focusteams: duidelijk communiceren, ruimte creëren voor iedereen om mee te doen en de eerste resultaten samen vieren. Uiteindelijk moet Focus onderdeel worden van de cultuur van de gemeente. Tot slot werden er inspiratieverhalen gedeeld, zoals het maken van een Focuswandeling, een doorgeefcolumn in een kerkblad, of speeddaten om gemeenteleden beter te leren kennen.

Joas van den Andel, focusteamlid: ‘Ik vond het een inspirerende en leerzame ochtend. Het was mooi om te zien dat er zoveel gemeenten met Focus starten en samen als team de bezinning en verdieping gericht op Jezus handen en voeten te geven. De komende tijd gaan we als Focusteam aan de slag met toerustingsavonden voor de clubs en Bijbelkringen. Ook gaan we brainstormen met de ideeën die we tijdens de Focusdag hebben opgedaan.’

Meer informatie over het Focustraject of een vrijblijvend gesprek? Neem contact met ons op via het contactformulier.

 

Deel dit nieuws: Twitter Twitter Google E-mail

Schrijf je in voor de IZB nieuwsbrief